Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Virgin Orbit: start „hét törpével”
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Kis űreszközök nagy szerepe , A hónap száma - 2021.07.01 06:15.)

A cég LauncherOne rakétája egy átalakított Boeing 747-400 szárnya alól hét CubeSatot állított pályára.

Ez volt a folyékony hajtóanyagú, levegőből indítható rakéta első „igazi”, operatív indítása. Legutóbb idén januárban – a kudarccal végződött 2020. májusi bemutatkozó tesztrepülés után – már sikerrel indítottak műholdakat, de az valójában még tesztnek számított. Akkor a NASA megbízásából tíz kísérleti (részben egyetemi fejlesztésű) CubeSat került alacsony Föld körüli pályára.

A mostani startot a Virgin Orbit Tubular Bells, Part One névvel látta el. Jelentése magyarul Csőharangok, első rész. A név eredete, hogy ez volt az első Mike Oldfield-nagylemez, amelyet 1973-ban a Virgin Records kiadott.


Mojave Air and Space Port: a LauncherOne előkészítése a repülés előtt. (Kép: Virgin Orbit)

A hordozó repülőgép, a Cosmic Girl most is a kaliforniai Mojave-sivatag területén létesített repülőtérről indult és bő 10 km-es magasságban, a Csendes-óceán fölött engedte el a kétfokozatú hordozórakétát, amely másodpercekkel utána rendben működésbe is lépett. Ilyen módon a start időpontja június 30-án magyar idő szerint 16:47-kor volt.

A LauncherOne hasznos terhe ezúttal az amerikai és a holland hadsereg technológiai kísérleti, valamint a lengyel SatRevolution cég földmegfigyelési célú nanoműholdjaiból állt. A négy amerikai kísérleti űreszköz feladatáról nem közöltek részleteket. A Holland Királyi Légierő első műholdja, a BRIK-2 távközlési technológiákat próbál ki.


Az első holland katonai műhold szerelés közben. (Kép: Virgin Orbit)

A lengyel STORK-4 és STORK-5 hároméves élettartamra épült, egy 14 eleműre tervezett konstelláció első darabjai. Optikai kameráikkal közepes felbontású felvételeket készítenek majd bolygónk felszínéről.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024