Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Rocket-3.2 elért az űrig
(Rovat: Amerika hordozórakétái - 2020.12.16 12:15.)

Az Astra cég Alaszkából indított új rakétája ez alkalommal már 390 km-es magasságig jutott, de a pályára állás most még éppen hogy nem sikerült.

Legutóbb szeptemberben írtunk a Rocket-3 fejlesztéséről, amikor az alaszkai Kodiak volt a helyszíne a Rocket-3 előző orbitális startkísérletének. Akkor a felemelkedést követően fél perccel az első fokozat biztonsági okokból leállt, mivel a rakéta anomálisan kezdett viselkedni és eltávolodni a tervezett emelkedési pályától. Ezután visszazuhant a földre és felrobbant. Még korábban, márciusban is lett volna egy próbálkozás, de akkor már a hajtóanyag betöltése közben, a startállásban kigyulladt és felrobbant a szerkezet. Az Astra azt megelőzően, 2018-ban két szuborbitális repüléssel kísérletezett (Rocket-1.0 és -2.0).

A Rocket-3 egy 11,6 m magas és 1,31 m átmérőjű rakéta, első fokozatát öt darab, folyékony (RP-1 kerozin) üzemanyagot égető és folyékony oxigén oxidálószerrel működő Dolphin hajtómű alkotja. A tervek szerint kis műholdak felbocsátásához használják, 500 km magas pályára 100 kg, míg poláris napszinkron pályára 25 kg hasznos terhet lesz képes feljuttatni.


A Dolphin hajtóművek közelről, működés közben, az indítás pillanataiban, még a szeptemberi – nem sokkal később kudarccal végződött – startkísérlet idején. (Kép: Astra / John Kraus)

A mostani indítási kísérlet is a Kodiak bázisról (Pacific Spaceport Complex) történt, december 15-én, magyar idő szerint 21:55-kor. Óvatosságból hasznos teher ezúttal sem került a rakétára. A cél a hordozóeszköz kipróbálása, repülési tulajdonságainak vizsgálata, adatok gyűjtése volt. Ezúttal a korábbi próbálkozásokhoz képest jóval nagyobb sikerrel jártak. A Rocket-3.2 eljutott a világűrbe, egészen 390 km-es magasságba, de a rendben leválasztott második fokozat tolóereje végül nem bizonyult elegendőnek a Föld körüli pálya kialakításához szükséges sebesség eléréséhez. Az üzemanyag idő előtt kifogyott, kb. 12–15 másodperccel korábban leállt a hajtómű. Így is alig 0,5 km/s plusz sebesség hiányzott a megcélzott alacsony poláris pálya eléréséhez.


A Rocket-3.2 felemelkedése Alaszkából, december 15-én. Ebben a szakaszban még minden a tervek szerint működött. (Kép: Astra / John Kraus)

A fejlesztési munka természetesen folytatódik. A rakéta következő példánya (Rocket-3.3) már majdnem megépült. Még néhány hónap, és indíthatják, talán először már hasznos teherrel együtt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024