Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SLS: 2019-re csúszik
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Orion, Ares, SLS - 2017.05.01 07:15.)

Bejelentették, hogy a NASA újonnan fejlesztett nehézrakétájával nem tudják tartani a 2018 novemberére tervezett bemutatkozást.

Az SLS (Space Launch System) első indítása attól függetlenül csúszik, hogy az eredeti szándék szerint embereket szállító űrhajó nélkül, vagy – amint a nemrég felmerült, elsőre legalábbis meglepőnek tűnő ötlet szerint – mindjárt emberekkel próbálnák ki az amerikai nehézrakétát.

Az Exploration Mission-1 (EM-1) elnevezésű repülés az új Orion űrhajóval legkorábban csak 2019-ben kezdődhet. A NASA idén szeptemberig közli majd, hogy számításaik szerint milyen pontosabb startdátum látszik tarthatónak. A fejlesztést többféle körülmény lassította, például egy februári hurrikán az űrügynökség New Orleans-i részlegénél (Michoud Assembly Facility). Az Orion európai készítésű műszaki kiszolgálóegysége sem készül el az eredetileg tervezett időre. A késedelmeket legutóbb egy számvevőszéki jelentés tárta fel, nem először. A GAO (Government Accountability Office) már korábban is észrevételezte, hogy az EM-1 előkészítésének menetrendje (és költségvetése is) túlságosan feszített, nincsenek benne a váratlan esetekre tartalékok.


Fantáziaképen az SLS startja. Az EM-1 jelű bemutatkozó repülés csak 2019-ben várható. (Kép: NASA)

Februárban az is felmerült, hogy a NASA az EM-1 repülés alkalmával akár űrhajósokat is elhelyezne a fedélzeten, akik a Hold körüli keringés után visszatérnének a Földre. A lehetőséget most tanulmányozzák, és meglehet, hogy a Fehér Háznak a 2018-as költségvetésre vonatkozó részletes tervei megjelenésekor, május közepe táján már értesülhetünk a döntésről. Azt mindenesetre nem szeretnék, ha a változtatás miatt az SLS bemutatkozása még tovább, 2019 utánra csúszna.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021