Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első szökkenés
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2012.09.28 08:15.)

A SpaceX megtette az első lépést a teljesen újrafelhasználható hordozórakéták kifejlesztése felé.

2012. szeptember 21-én, a Space Exploration Technologies (SpaceX) texasi telephelyén végrehajtotta első, még nagyon rövid ideig tartó „repülését” a Grasshopper („Szöcske”) nevű vadonatúj technológiai demonstrátor. Elon Musk cége ezzel az eszközzel kívánja kikövezni az utat a Falcon-9 hordozórakéta első fokozatának sérülésmentes visszanyerése felé, ami a nagyobb cél, a teljes újrafelhasználhatóság elérése felé mutat. Maga az első „tesztfelszállás” kevesebb mint 3 másodpercig tartott, és alig 2 méter magasra emelkedett a teszteszköz.

A Grasshopper kísérleti eszköz egy Falcon-9 első fokozatból, egy Merlin-1D rakétahajtóműből, és négy acéllábból, illetve az azokat összefogó keretből épül fel. A tervek szerint függőlegesen fognak majd földet érni az égből visszatérő rakétafokozatok, a demonstrátor feladata ezen megoldás részleteinek kikísérletezése. (Videó: SpaceX)

Az első felszállás egy nagyobb tesztprogram része, a soron következő indítások során több mint 30 méter magasságig is el kívánnak majd jutni. Amennyiben e törekvéseket is siker koronázza, következhet a több kilométer magasságot is elérő, nagysebességű tesztrepülések sorozata. Legvégül pedig az „éles” Falcon-9 rakétákon kell majd bizonyítania az új műszaki megoldásnak. Az első fokozat visszanyerését követően következhet a nagyobb falat, az alacsony Föld körüli pályát is elérő második rakétalépcső sérülésmentes leszállítása a betonra.

Amennyiben a SpaceX törekvése sikerrel jár, a jelenlegi töredékére tudják majd leszorítani a világűrbe jutás költségeit. Ebből pedig végeredményben minden űrkutatási részterület profitálni fog majd: a műholdindítások piacától kezdve az űrszondás küldetéseken át, az emberes űrprogramokkal bezárólag mindenki jól jár majd a fejlődéssel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023