Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A szenátus rakétája (3. rész)
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Orion, Ares, SLS - 2011.06.25 08:15.)

Idén nyárra várható a döntés a Space Launch System részletes felépítéséről, amit a NASA legfelsőbb vezetése fog meghozni.

A Shuttle-alapú alternatíva mellett főként az szól, hogy a kipróbált rendszerek felhasználásával rövidebb idő alatt elő lehetne állítani a rakétát, a lényegesen kevesebb szükséges új fejlesztés miatt. A több fejlesztési lépcső rugalmasságot biztosít a mérnökök számára, mindamellett, hogy előbb ad lehetőséget az első felszállásra. A Shuttle-alapú SLS dizájn nem tartalmazza azokat a buktatókat, amelyek miatt az Ares rakétacsalád el lett kaszálva a közelmúltban, műszaki szempontból megalapozott az elképzelés.

A Saturn-alapú elgondolás fő erénye a majdani űrhajózási feladat szempontjából a lehető legoptimálisabb műszaki háttér. Továbbá a teljesen új fejlesztésű rakéta jelentős előrelépés volna a rakétaépítések terén. Gyakorlatilag ott folytatná vele a NASA, ahol 1972-ben kellett volna a Space Shuttle programja helyett. A Saturn-alapú SLS dizájn ideális alternatíva, sajnos a költsége is a legmagasabb a jelölteké közül. Természetesen a gyakorlat később bármire rácáfolhat. Láthattunk már gyakran startoló, olcsó űrrepülőgépnek indult rendszert ritkán repülő, méregdrága és nagyon veszélyes űreszközként megvalósulni.


Az első amerikai űrállomás, a Skylab indítása. Tökéletes előkép az SLS számára.

A harmadik, a „barkács” SLS dizájn azért került be a lehetőségek közé, mert kezdettől fogva fontos prioritás a megfizethetőség a rakétával kapcsolatban. Mind a fejlesztés, mind az üzemeltetés tekintetében. További megkerülhetetlen fejlesztési alapelv, hogy a rakéta emberek szállítására alkalmas legyen (a human rated kategóriába tartozzon).


Egy Atlas-5 rakéta, felszállásra várva. Merész elgondolás volna csokorba kötni belőle néhányat. (Képek: NASA)

Az Orion MPCV űrhajó első, még ember nélküli tesztrepüléseit a már létező Delta-4 Heavy hordozóeszközzel kívánják lebonyolítani. Azonban amint elkészül az SLS, immáron az fogja szállítani az Oriont, emberekkel a fedélzetén. Az alacsony Föld körüli pályán túlra. Több mint fél évszázad kihagyás után…

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024