Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SpaceX: a holdutazás előszobájában
(Rovat: Amerika hordozórakétái, SpaceX - 2011.05.21 08:15.)

Elon Musk cége a közeljövőben a Hold emberes elérésére felhasználható hordozórakétával fog rendelkezni. Azonban a 2002-ben alapított vállalat további ambiciózus terveket dédelget a rakétafejlesztések terén.

A Falcon-9 hordozórakéta sikeres tavalyi bemutatkozása valóban figyelemre méltó vállalkozássá avatta a SpaceX-et, és megadta a kezdőlökést a továbblépés számára. Első körben a Falcon-9 tervezett Heavy változata került előtérbe. Az eredeti elgondolásokban az szerepelt, hogy az első fokozatból plusz két darabot, egyet-egyet két oldalra felszerelve hoznak össze egy 32 tonnát alacsony Föld körüli pályára állítani képes, közepes kategóriás hordozóeszközt.

A kezdeti elképzeléseket továbbfejlesztve, további 15 méterrel megnövelik a rakéta magasságát a Falcon-9-hez képest, a nagyobb teljesítmény érdekében. A meghízott jószág hármas-iker első fokozata a továbbfejlesztett Merlin-1-D hajtóművekkel lesz felszerelve. Ameddig a standard Falcon-9 első fokozata 9 darab Merlin-1-C-vel büszkélkedhet, itt most 27 darab (!) Merlin-1-D fog párhuzamosan üzemelni a repülés kezdeti szakaszában. Jelentős újítás lesz, hogy a két oldalsó gyorsítófokozat tartályaiból repülés közben részben utántölthető lesz a középső fokozat, így teljes egészében felhasználható lesz a rakéta üzemanyag-befogadó kapacitása. Ezen teljes feltöltés esetén a Falcon Heavy néven bejelentett jószág 53 tonna hasznos terhet lesz majd képes alacsony Föld körüli pályára állítani. Geostacionárius pálya esetén 19, Hold-irányú pálya esetén 16 tonna a becsült teljesítmény. Ez azt jelenti, hogy képes lesz a szabad visszatérési pályára állítani a Dragon űrhajó személyszállító változatát, egyetlen indítással megvalósítva egy Hold-kerüléses missziót.


Falcon Heavy, „a nehézsúlyú sólyom”.

Amennyiben a Falcon Heavy beválik, komoly hasznot hozó megrendelések egész sorát és tengernyi tapasztalatot hozhat majd el a SpaceX számára. (Legfőbb vonzerejének az impozáns teljesítmény mellett a rendkívül kedvezőnek tervezett ár ígérkezik.) Amennyiben így alakul, az amerikai űripari cég további nagyszabású tervek megvalósításába fog majd bele. Három további hordozórakéta-terv van a rajzasztalon a SpaceX-nél.

A kisebbik, a Falcon-X rakéta 38 tonnát szállíthat majd alacsony Föld körüli pályára. Első fokozatát 3 darab (a Saturn-V F-1 jelű hajtóműveivel összemérhető) Merlin-2 nevű, kerozin–folyékony oxigén meghajtású rakétahajtómű fogja majd fellódítani az égre. A jószág második fokozatánál fog debütálni a Raptor hajtómű, amely folyékony hidrogént illetve oxigént használ üzemanyagként. A Falcon-X Heavy pedig 125 tonnás, alacsony Föld körüli pályára érvényes kapacitással a Saturn-V tényleges újjászületése lehet majd. (A nyilvánvaló formabeli eltérést nem számítva.)

Azonban szerepel még egy „szörnyeteg”, egy igazi giga-rakéta a SpaceX elképzelései között. A Falcon-XX 140 tonnát volna képes alacsony Föld körüli pályára állítani, bármiféle gyorsítórakéta nélkül. Első fokozata 6 darab Merlin-2 hajtóművet használna csokorba kötve. A gigász második fokozatával kapcsolatban tanulmányozás alatt áll egy nukleáris meghajtású rakétahajtómű alkalmazásának lehetősége.


A tervezett új SpaceX-rakéták. A kép bal szélén összehasonlítás céljából a Saturn-V került feltüntetésre. Folytatásként a Falcon-9 illetve annak továbbfejlesztett változatai következnek, a Falcon-X és a Falcon-XX zárja a sort. (Képek: SpaceX)

Egyelőre csak a Falcon Heavy megvalósítása hivatalos célkitűzés, illetve a Merlin-2 és a Raptor hajtóművek fejlesztésén kezdtek el dolgozni. Ha minden jól megy, akkor 2013-ban kerülhet majd sor a „nehézsúlyú sólyom” debütálására. Az első indításokat a Vandenberg Légitámaszpontról kívánják majd levezényelni, csak később mutatkozhat majd be a hordozóeszköz Floridában.

A Falcon Heavy sikeres szereplése alapkövetelménynek tekinthető nagyobb „testvérei” megjelenéséhez. Egyrészt szüksége van a SpaceX-nek komoly megrendelésekre ahhoz, hogy még jobban megerősödjön gazdaságilag. Illetve a nehézrakéta-építés nem gyerekjáték, ezért a tapasztalatgyűjtés is fontos dolog. A Falcon Heavy potens annyira, hogy önmagában is komoly dolognak tekinthető. Azonban ha mint közbülső lépés is beválik, akkor a Saturn-V újjászületése átlép az álom kategóriából a valóság felségterületére.

Mivel a Hold (és a Mars) felszínének eléréséhez mindenekelőtt megfelelő hordozórakéták kellenek, elmondhatjuk, hogy a Falcon Heavy-vel a SpaceX belép a bolygóexpedíciók megvalósításának előszobájába. Remélhetőleg a folytatás sem marad majd el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024