Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A történelmi út vége
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2010.06.29 08:30.)

Az elsőnek indított Falcon-9 rakéta végfokozata és a Dragon űrhajó modellje vasárnap visszatért és elégett a légkörben.

A rakétafokozatból és az attól el nem választott űrhajó-kezdeményből álló eszköz 22 napot töltött Föld körüli pályán, mire magassága olyannyira lecsökkent, hogy végül belépett a sűrűbb légkörbe és megsemmisült. Az eseményre június 27-én, magyar idő szerint 7 óra körül kerülhetett sor, ±2 óra bizonytalansággal. Az időpont határozatlansága egyúttal azt is jelenti, hogy a megsemmisülés pontos helye sem ismert.


A Falcon-9 első indítása június 4-én. (Kép: Chris Thompson / SpaceX)

A SpaceX magáncég által fejlesztett Falcon-9 rakéta első példánya június 4-én indult a floridai Cape Canaveralből. A felszállás után 10 perc elteltével mintegy 250 km magas, 34,5°-os hajlásszögű pályára állt, nagyon közel a tervezett célhoz. Nagyjából egy órával később a rakéta Ausztrália fölött repült, amikor a pörgő rakétafokozat hajtóanyagának eltávozó maradéka dugóhúzóra emlékeztető alakzatot rajzolt az égre - „ufómegfigyelések” sorát váltva ki ezzel.


A Falcon-9 látványos égi jelenséget produkált az ausztráliai megfigyelők számára. (Kép: Destin Sparks / ABC News)

A várakozásoknak megfelelően az akkumulátorok hamar lemerültek, a közel 7 tonnás eszköz csendben és irányítatlanul keringett tovább. Az amerikai hadsereg megfigyelőhálózatával azonban követték mozgását. „Pályafutása” során az első Falcon-9 és a kezdetleges Dragon duója több mint 300-szor kerülte meg a Földet. Eközben a SpaceX szakemberei elemezték a tesztrepülésről szerzett adatokat, már a következő, leghamarabb augusztus végén esedékes repülésre készülve. A rakéta váratlan, a startkor megfigyelt, a hossztengelye körüli forgó mozgását valószínűleg az első fokozat kilenc Merlin hajtóműve által kifejtett forgatónyomaték okozta. Most ennek a hatásnak a kiküszöbölésén dolgoznak a SpaceX texasi telephelyén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024