Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kiállított eredeti Saturn-V rakéták
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Az Apollo holdprogram , A Skylab űrállomásprogram - 2009.08.01 10:00.)

Az utolsó három holdexpedíció törlése, valamint a Skylab program nem-folytatása miatt a NASA számára eredetileg legyártott tizenöt darab Saturn-V hordozórakétából „kettő és egyharmad” a Földön ragadt.

Ezek a fejlesztési tesztekhez legyártott Saturn-V rakétafokozatokkal együtt ma kiállítási tárgyként funkcionálnak.

A legelső „kiterített” Saturn-V-tel a Kennedy Űrközpontban találkozhatunk. Stílszerűen a legyártott, ám sohasem repült 9-es számú holdkomp társaságában van kiállítva az űrrepülőtér turistafogadó-központjában. Maga a barátunk egy földi tesztekhez legyártott első fokozatból és a tizennegyedik Saturn-V (kódnevén az SA-514) második és harmadik fokozatából áll.


A Kennedy Űrközpontban kiállított Saturn-V első fokozatának hajtóművei.

A második kiállított Saturn-V a houstoni Johnson Űrközpontban várja a látogatókat. A rakéta eléggé „vegyes jószág”, mivel három különböző Saturn-V fokozataiból lett összeállítva a kiállítás kedvéért. Az első fokozat az előbb már említett SA-514 első fokozata. A második, középső rakétalépcső a legutolsó legyártott Saturn-V, az SA-515 második fokozata. A harmadik fokozat pedig a Skylab űrállomást pályára állító utolsó repült holdrakéta, az SA-513 végső fokozata. Az űrállomás pályára állításához a Saturn-V első két fokozatának teljesítménye is bőven elég volt, ezért a NASA mérnökei úgy tervezték, hogy a harmadik fokozat helyére szerelik fel a rakétára az űrállomást, aminek a törzsét egy eredetileg Saturn-IB-résznek megépített S-IVB fokozatból alakították ki, a jobb sorsra érdemes harmadik fokozat pedig kiállítási tárggyá „magasztosult”.


A Johnson Űrközpont Saturn-V rakétája. Csak azután szállították át egy fedett csarnokba, miután az időjárás hatására vészesen leromlott az állaga és alapos felújításra szorult. (Képek: NASA)

Legutolsó barátunk pedig Alabamában, Huntsville-ben, a U.S. Space & Rocket Centerben várja a reá kíváncsi érdeklődőket. Eme rakéta mindhárom fokozata hajtóműtesztekhez lett megépítve annak idején, ezek sikeres elvégzése után lettek kiállítási tárggyá avatva a Saturn-V alabamai szülőhelyén.

Az SA-515 első fokozata New Orleansban van kiállítva, mivel ebben a városban gyártotta a Boeing a holdrakéta első fokozatát, ennek emlékét őrzi a kiállított rakétafokozat. Ugyanennek a rakétának a harmadik fokozata jelentős átalakítás alá esett a Skylab-program során, ugyanis az SA-515 harmadik fokozatából alakították ki az űrállomás tartalék példányának a törzsét. Később tervezték, hogy „Advanced Skylab” vagy esetleg az Apollo-Szojuz tesztprogram bázisának használva „International Skylab” néven felhasználják, ám ezek a tervek nem valósultak meg, mivel a NASA-nak az űrrepülőgép-flotta fejlesztésére kellett költenie a rendelkezésre álló forrásait. Így végül a Skylab másodpéldánya a Földön ragadt. Ma megtekinthető a National Air and Space Museumban, Washington D.C.-ben.

Szerencsére az Apollo program Földön maradt „ereklyéit” napjainkra technikai műemlékké nyilvánították, és felújítva, fedett helyen megőrzésre kerültek az utókor számára. (Forrás: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021