Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres a Falcon-1 ötödik startja
(Rovat: Amerika hordozórakétái, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2009.07.14 12:50.)

A magánrakéta a korábbi felemás tesztek után most először „élesben” bizonyított: egy malajziai távérzékelési műholdat állított pályára.

Ez volt az első alkalom, hogy a kaliforniai székhelyű SpaceX cég magánfejlesztésű hordozórakétája megrendelés alapján egy „igazi” működő űreszközt juttatott a világűrbe. A start július 14-én, magyar idő szerint 5:35-kor történt a Marshall-szigetekhez tartozó Omelek-szigetről (Kwajalein-atoll). Ez a csendes-óceáni támaszpont az amerikai hadsereg kezelésében van. A Falcon-1 előző négy indítási kísérlete közül az első három kudarcba fulladt. A negyedik, immár sikeres start mindegy 9 hónappal ezelőtt történt, de akkor nem volt hasznos teher a rakétán.


Egy Falcon-1 indítása. (Archív fotó: SpaceX)

A malajziai RazakSAT egy közepes nyílású kamerát visz magával, amellyel fekete-fehérben 2 és fél, színesben 5 méteres földfelszíni felbontású képeket tud majd készíteni. Alacsony (9°-os) hajlásszögű pályára áll, így Malajzia területe fölött napjában akár tucatszor is elrepül. A kb. 180 kg tömegű, hatszög alapú hasáb alakú műhold képeit tudományos kutatási, kereskedelmi és kormányzati célokra is használják, például a mező- és erdőgazdalkodásban, a környezetvédelemben, térképezéshez, közlekedés- és várostervezéshez.

A RazakSAT eretedileg a Falcon-1 negyedik indításakor repült volna, de a korábbi kudarcok alapján akkor jobbnak látták, ha előbb a rakéta bizonyítja képességeit. A SpaceX figyelme most a nagyobb méretű Falcon-9 rakéta bemutatkozó repülésére irányul, ami még ebben az évben várható. A Falcon-9 a jövőben alkalmas lehet a Nemzetközi Űrállomás ellátására is, a SpaceX Dragon nevű teherűrhajójával. A floridai Cape Canaveral egyik indítóállását jelenleg alakítják át a Falcon-9 céljaira.

A Falcon-1 következő startja alkalmával, előre láthatóan jövőre, már egy továbfejlesztett változatot (1e) használnak. Ennek tolóereje nagyobb, kapacitása kétszer akkora lesz, mint a jelenlegi verziónak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021