Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megvan a Neptunusz „elveszett” holdja
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, Távoli világok kutatói - 2013.10.13 08:15.)

Két évtized után először, a Hubble-űrtávcső archív felvételein sikerült a kis égitest nyomára bukkanni.

A Naprendszer külső bolygója körül keringő, mindössze 100 km körüli átmérőjű Naiad a Neptunuszhoz legközelebbi ismert hold. Azóta nem sikerült azonban megfigyelni, mióta a gázbolygó mellett elrepülő első (és mindeddig egyetlen) űrszonda, a Voyager-2 felvételei alapján felfedezték. Ez 1989-ben, több mint két évtizeddel ezelőtt volt. Most amerikai kutatók átvizsgálták a Hubble képeit, és a 2004 decemberében készült nyolc felvételen sikerült követniük a holdacska mozgását. Mivel a Neptunusz bolygó nagyjából kétmilliószor fényesebb a Naiad holdnál, a siker titka egy újfajta eljárás volt, amivel jobban ki tudták vonni a felvételekről magának a bolygónak a hatását.


A képen (amelyről levonták a túlexponált bolygót, majd utólag, méretarányosan „visszahelyeztek” egy egy hónappal azelőtt készített színes kompozit képet) megjelölték a látómezőbe eső Neptunusz-holdak pályáit. Nem csak a Naiad, de egy újonnan felfedezett kísérő (ideiglenes jelöléssel S/2004 N 1) is feltűnik. Ez utóbbinak a becslések szerint 20 km-es lehet az átmérője, felfedezését még júliusban jelentették be. (Kép: M. Showalter / SETI Institute)

Most, hogy újra meglelték a Neptunusz legbelső holdját, az is kiderült, hogy pályáját nem egészen pontosan ismerték. Az égitest kissé előbb járt, mint számították. A feltételezések szerint az eltérés oka egy másik holddal való gravitációs kölcsönhatás lehet, de a pontos elemzésekhez még további adatokra lesz szükség.


A 2004-ben készített és most feldolgozott képeken ugyancsak érdekesek a Neptunusz gyűrűívei. Ezen a mozaikképen kivehető a gyűrűk közül a belső Leverrier- és a külső Adams-gyűrű, ez utóbbin egy-egy fényes szakasz (jobbra). A Voyager-2 annak idején négy ilyen részleges gyűrűívet látott. Mostanra a vezető ívpár eltűnt, csak a követő szakaszok maradtak meg. A gyűrűn belüli helyzetük is eltolódott. (Kép: M. Showalter / SETI Institute)

A Neptunusz körül jelenleg összesen 14 holdat ismerünk, ezek közül hatot a Voyager-2 űrszonda kamerái láttak először.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024