Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Küldetés törölve
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat - 2012.06.09 08:15.)

A NASA nem folytatja a 2014-ben felbocsátani tervezett GEMS röntgencsillagászati műholdjának programját.

A leállításról azért döntöttek az amerikai űrhivatal illetékesei, mert a GEMS (Gravity and Extreme Magnetism Small Explorer) műhold költségei elszállni látszanak, s egyes fedélzeti berendezések fejlesztése is nehezebbnek bizonyult, mint azt előzetesen tervezték. A fekete lyukak és neutroncsillagok környezetéből, pulzárokból, szupernóva-maradványokból érkező röntgensugárzás megfigyelésére szánt GEMS a NASA Explorer programjának keretében repült volna. A viszonylag kis méretű asztrofizikai műhold költségeire megállapított 119 millió dolláros felső határt a mostani becslések szerint legalább 20-30%-kal lépnék túl. (Ebbe az összegbe nem értendő bele a felbocsátásra szánt hordozórakéta költsége.)


A GEMS röntgencsillagászati műhold a Föld körül. Úgy tűnik, ez a kép már végérvényesen fantáziakép marad. Az űreszköz 2014 végén indult volna, 2 éves működésre tervezték. (Kép: NASA / GSFC)

A program leállítása azt jelenti, hogy a végül el nem készülő GEMS „csak” 50 milliójába kerül a NASA-nak. A küldetés egyelőre még viszonylag korai előkészítő szakaszában járt. Ebbe a költségbe már belekalkulálták a befejezéshez szükséges kb. 13 millió dollárt, aminek a túlnyomó részét kötbérként a gyártásra szerződött Orbital Sciences vállalatnak és más cégeknek fizetik a megállapodás felmondása miatt.

Bár jelenleg egyetlen más műholdas programban sem szerepel az égbolt fényes röntgenforrásaiból érkező sugárzás polarizációjának mérése – ez lett volna a GEMS specialitása –, a napokban tervezik indítani az amerikai NuSTAR műholdat, amely részben ugyanazokat az asztrofizikai folyamatokat kutatja majd, még ha eltérő módon is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024