Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

NuSTAR: hamarosan start
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, Távoli világok kutatói - 2012.06.07 08:15.)

A NASA új röntgencsillagászati műholdja és a felbocsátására szolgáló Pegasus-XL rakéta elindult – egyelőre Kaliforniából a csendes-óceáni Kwajalein-atollra.

Onnan startol majd ugyanannak az L-1011-es repülőgépnek az aljáról, amivel az Egyenlítőhöz közeli bázisra is szállították. A jól megválasztott indítási helyszín „segít” a rakétának, hiszen itt a legnagyobb a Föld tengely körüli forgásából adódó kerületi sebesség, ami megkönnyíti a Pegasus-XL munkáját. A levegőből indított Pegasus rakétatípussal egyébként 1990 óta már 70 kis műholdat állítottak pályára. Az elmúlt 15 év 26 startja mind sikeres volt.


Június 5-én felszállt az L-1011 szállítógép a kaliforniai Vandenberg Légibázisról. Hasa alatt a háromnfokozatú Pegasus-XL rakéta és a NuSTAR űrteleszkóp. Az első megálló egy pihenő volt Hawaii-n. A NuSTAR a tervek szerint június 13-án indul a világűrbe. A NASA közel 80 főből álló személyzete egy másig képen repült előre. (Kép: Justin Ray / Spaceflight Now)

A 180 millió dolláros, közel 600 km magas egyenlítői (6° hajlásszögű) pályára kerülő NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) segítségével – mint azt korábbi cikkünkben már megírtuk – nagy érzékenységgel tudják majd megfigyelni az égbolt röntgenforrásait, például fekete lyukak környezetét. Startját eredetileg márciusra tervezték, de a Pegasus fedélzeti számítógépe új programjának tesztelése elhúzódott, majd a Kwajalein-atollon adódó következő indítási lehetőségre kellett várni. Ha a június 13-án, magyar idő szerint 17:30-kor kezdődő, és négy óráig tartó indítási ablak alatt valamilyen okból nem sikerülne a start, akkor a következő két napon, vagy szükség esetén még kettőn lesz pótlólagos lehetőség. Ha ezek is meghiúsulnának, novemberre tolódna az új űrteleszkóp pályára állítása.

A start előtt egy órával emelkedik a magasba a kifutópályáról a szállítógép. Mikor elérik a kijelölt starthelyet, 0,8-szeres hangsebességgel repülve, kb. 12 km-rel a Csendes-óceán vize fölött, leválsztják a gépről a Pegasus rakétát. Öt másodperc múlva beindul az első rakétafokozat, és megkezdődik a 13 percen át tartó emelkedés, egészen a világűrig.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021