Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Késik az új űrteleszkóp startja
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, Távoli világok kutatói - 2012.03.18 08:15.)

A NASA röntgentartományban működő NuSTAR űrcsillagászati holdjának felbocsátását akár hónapokkal is elhalaszthatják.

A NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) eredetileg március közepén kellett volna elinduljon a Kwajalein-atollról, egy repülőgépről startoló Pegasus hordozórakéta segítségével. Az indítást először csak hat nappal, március 15-ről 22-re tolták. Mostanra azonban világossá vált, hogy a felmerült technikai probléma megoldása több időt vesz majd igénybe. A mérnökök a Pegasus rakéta új fedélzeti számítógépén futó szoftverén nem fejezték be időre a munkát, utána pedig az Amerikai Légierő kezelésében levő csendes-óceáni bázison adódó következő indítási lehetőségre kell majd várni. Új indítási dátumot egyelőre nem tűztek ki, de a késés néhány hónapos is lehet.

A légi indítású Pegasus rakétát és a NuSTAR műholdat a kaliforniai Vandenberg Légibázison szerelték össze, onnan szállítják majd a Marshall-szigetekhez tartozó Kwajalein-atollon fekvő Reagan tesztbázisra, egy héttel a startot megelőzően. Ha elérkezik a nagy nap, az Orbital Sciences vállalat L-1011 hordozó repülőgépe az óceán fölött engedi útjára a hordozórakétát. A csendes-óceáni indítóhely a NuSTAR tervezett egyenlítői pályája miatt célszerű választás.


A NuSTAR alacsony (a felszín felett 550 km-es) pályáról figyeli majd az égbolt nagy energiájú röntgensugárzást kibocsátó forrásait, az eddigi űreszközöknél lényegesen nagyobb érzékenységgel. (Programjáról korábbi, a startot beharangozó cikkünkben már írtunk – ld. az oldal alján.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024