Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nincs többé WISE
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat - 2011.02.20 08:15.)

A NASA február 17-én megszakította infravörös égtérképező műholdjának programját, miután a további hosszabbításra már nem jutott pénz.

Az utolsó parancsot a Földről jelképesen a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) vezető kutatója, Ned Wright (UCLA) adta ki csütörtökön, magyar idő szerint pontban 21 órakor. A négyféle infravörös hullámsávban működő WISE több mint egy évet töltött az égbolt feltérképezésével. Élettartamát eleve korlátozta, hogy az érzékeny megfigyelések érdekében detektorait igen alacsony hőmérsékletre kellett hűteni. A hűtőközeg mennyisége azonban korlátozott volt, s 2010 szeptemberében ki is fogyott. Utána még egy ideig folytatni tudták a munkát a rövidebb (3,4 és 4,6 μm-es) hullámhosszakon, amíg a NASA erre a célra megítélt pénze el nem fogyott.


A híres Fiastyúk (Plejádok, M45), a Bika csillagkép irányában látszó fiatal nyílthalmaz és a benne levő csillagközi poranyag a WISE több hullámhosszon készített, hamis színezésű képén. A nagyméretű mozaik néhány száz egyedi felvételből állt össze. (Kép: NASA / JPL-Caltech / UCLA)

A WISE most hibernált állapotba került. Az űrtávcső műszaki állapota jó, elvileg alkalmas lehet arra, hogy a későbbiekben valamikor újra „felélesszék” és további méréseket végezzenek vele, legalábbis a két, hűtés nélkül is használható sávban. Az űreszköz 2009. december 14-én startolt, eredetileg 10 hónapos küldetésre. A Naprendszer halvány kisbolygói és üstökösei mellett a 320 millió dolláros műhold a Tejútrendszer barna törpecsillagait, a csillagközi port és gázt, valamint az infravörösben sugárzó távoli galaxisokat is megfigyelt. Végül másfélszer sikerült végigpásztázni a teljes égboltot, közel 2 millió egyedi felvételt készítve. A találatok között 19 eddig ismeretlen üstökös, 33 500-nál is több új kisbolygó (köztük 120 a Földhöz közeli pályán keringő) szerepelt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021