Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már az Atlantis „kezében” a Hubble
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, A Space Shuttle program - 2009.05.13 18:59.)

Az űrrepülőgép sikeresen megközelítette és robotkarjával magához rögzítette az űrtávcsövet.

A kb. 560 km-rel a Föld felszíne (pontosabban Ausztrália) felett végrehajtott manőver május 13-án, magyar idő szerint este 7:13-kor végződött. Az űrtávcső nyílását előzetesen, még az űrrepülőgép érkezése előtt bezárták: a csillagászati megfigyelések szünetelnek. Eközben az űrhajósok képeket készítettek, a földi szakértőkkel együtt részletesen átvizsgálták az Atlantis hővédő burkolatát, hogy nem keletkeztek-e komolyabb károk az indítás során. Ezek veszélyeztetnék biztonságos visszatérésüket. Bár apróbb sérülések nyomai látszottak, a repülésirányítók szerint ezek nem adnak okot aggodalomra.

A Hubble hét évig keringett magányosan, mire újra emberek látogatták meg, közöttük néhány „régi ismerős” is. A hét űrhajós közül ugyanis három – a parancsnok Scott Altmann, valamint a szerelésekben is részt vevő John Grunsfeld és Michael Massimino – korábban már járt itt. Grunsfeldnek az a harmadik Hubble-javítása.

Az űrhajósok első feladata az űrteleszkóp megvizsgálása lesz. Fel lehetnek készülve látható külső sérülésekre, lógó szigetelés-darabokra. A Hubble tervezett javítását, az új műszerek felszerelését öt nap alatt, öt űrséta során végzik el. Az Atlantis (STS-125) küldetése során a legújabb számítások szerint 1:229 a valószínűsége egy űrszemét-darabbal való találkozásnak. Így a mostani út veszélyesebb a szokásosnál, de még mindig alatta marad a NASA szerint még elfogadható értéknek.

Bármilyen nagy is a lelkesedés a Hubble javításával kapcsolatban, a NASA óvatosságra is int. Még ha az űrséták teljes sikerrel végződnek, akkor is előfordulhat, hogy a bonyolult szerelési munkák eredménye nem lesz tökéletes. Azért mindenki bízik abban, hogy a küldetés végén egy legalább 2014-ig működőképes űrteleszkóp születik újjá.


(Kép: NASA TV)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023