Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Startra kész a GLAST
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat - 2008.05.31 14:00.)

A NASA gamma-csillagászati űrteleszkópja legkorábban június 5-én indulhat Delta-2 rakétával.

Ha sikerül egy kis figyelmet elvonnunk az épp most a Marson dolgozó Phoenixtől, illetve a Discovery űrrepülőgép aktuális útjától, akkor hamarosan egy másik jelentős űrkutatási eseményt követhetünk nyomon. Június első napjaiban indulhat ugyanis a NASA nagy csillagászati űrobszervatóriumainak újabb darabja, a GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope - kb. nagy látómezejű gammasugár-űrtávcső). A műhold a gamma-tartományban, a legnagyobb energiájú elektromágneses sugárzás tartományában vizsgálja majd az égitesteket. A tudományos célok közt szerepel a világegyetem legenergikusabb folyamatainak, a fekete lyukak környezetéből induló, relativisztikus sebességű részecskékből álló plazmanyaláboknak, a gamma-kitöréseknek, a pulzároknak, a kozmikus sugárzás eredetének, valamint a Napon létrejövő flereknek a kutatása. A programban az amerikaiak mellett francia, német, olasz, japán és svéd csoportok is részt vesznek.


Fantáziakép a GLAST-ról. (Kép: General Dynamics)

A legfrissebb tervek szerint a felbocsátásra néhány apró műszaki teendőtől eltekintve már készen várakozó GLAST első lehetséges indítási napja június 5. Az indítási ablak magyar idő szerint 17:45-től 19:40-ig tart, és egészen augusztus 7-éig nyitva áll, ha valami mégis késleltetné a Delta-2 startját a floridai Cape Canaveralről.


A GLAST a szerelőcsarnokban, a rakéta orrkúpjának egyik fele alatt. (Kép: NASA / J. Grossmann)

A műholdnak egyelőre még nem választottak hangzatosabb nevet, de ami késik, nem múlik. Az év elején erre kiírt pályázat eredményét valószínűleg hamarosan közzéteszik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024