Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrtábor – harmincadik alkalommal
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás , HUNOR - 2023.07.01 07:15.)

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) már 1994 óta szervezi hagyományos nyári Űrtáborát.

A 13–18 éves fiataloknak szóló, idén már harmincadik alkalommal megrendezett Űrtábor helyszíne 2023. július 2–8. között Dabas lesz. A résztvevőket izgalmas programok, szakmai előadások, bemutatók, kirándulás, csapatfeladat, játékos vetélkedő várja. Személyesen találkozhatnak a HUNOR magyar űrhajós program négy kiválasztott űrhajósjelöltjével is.

A MANT, hazánk legrégebbi űrkutatással foglalkozó egyesülete 1994 óta szervezi meg az érdeklődő fiatalok számára nyári Űrtáborát, változó helyszíneken. A nagy sikerrel zajló, egyedülálló programkínálatot nyújtó táborokon résztvevő diákok közül sokan műszaki, illetve természettudományos pályán tanultak tovább, néhányukból pedig azóta már űrkutató szakember lett.


A kép a 2018-as zalaegerszegi MANT Űrtáborban készült. (Forrás: MANT)

Az életre szóló élmények és barátságok kialakulása mellett a diákok a hét során elismert hazai űrszakemberektől hallgathatnak exkluzív előadásokat. Az idei tábor vendéglátója a Pest megyei Dabason az Érdi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium lesz. Az ünnepélyes megnyitón, július 3-án Kovács Kálmán, a MANT elnöke köszönti a résztvevőket. A hét programjában szinte minden olyan téma szerepel, amely érdekelheti a világűr kutatásának szerelmeseit. Az űrkutatás, csillagászat, űrtechnológia és űrtávközlés alapjainak megismerésén túl lesz például rendhagyó kémiaóra, szó esik az űrsebészetről, űrbalesetekről és űrkatasztrófáktól. A diákok első kézből tudhatják meg, hogyan válhatnak űrmérnökké, vagy akár űrhajóssá. A tábort ugyanis meglátogatják a HUNOR űrhajós programban kiválasztott űrhajósjelöltek. Négyük közül kerül majd ki az, aki a következő magyar kutató űrhajósként 2024-ben vagy 2025-ben eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra.

A további előadásokban szóba kerülnek kisebb és nagyobb műholdak, Elon Musk rakétái és űrhajói, a Holdra való emberes visszatérés. Az óriásbolygókkal több előadó is foglalkozik, bemutatva egyrészt a magyar részvételt az idén indított európai JUICE Jupiter-szonda programjában, másrészt azt, hogyan lehet a bolygók légköri folyamatait a laboratóriumban modellezni. De a résztvevők ízelítőt kapnak az űrgazdaságből és találkozhatnak, beszélgethetnek a hazai űripar képviselőivel is. Természetesen nem maradhat el a vízirakétázás és az esti távcsöves bemutató sem. Mindeközben a táborlakók maguk is dolgoznak a heti csapatmunkájukon, amelynek eredményéről a tábor vége felé számolnak be egymásnak.

A tábor szakmai partnerei az Andersen Adótanácsadó Zrt., a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Űrvilág űrkutatási hírportál. (Forrás: MANT sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024