Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tervezd meg a következő magyar űrhajós programját! – pályázat diákoknak
(Rovat: Álmuk a világűr, Hazai kutatóhelyek és űripar , HUNOR - 2023.01.09 06:15.)

11 és 18 év közötti diák vagy? Bővítsd tudásodat és szállj versenybe a nyereményekért a MANT diákpályázatán! A beadási határidő: 2023. február 6.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), mint minden évben, az Űrkutatás Napja alkalmából idén is meghirdette hagyományos pályázatát. A jelentkezők sokféle műfajban alkothatnak, mérhetik össze a tudásukat. Lehet dolgozatot vagy novellát írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel számítógépes grafika, poszter, bemutató, rövid videó készítése. Lehetséges internetes honlap, blog vagy Facebook-oldal létrehozása is a kiírt témával kapcsolatban, de a pályázók kitalálhatnak és leírhatnak kísérletet vagy számítógépes programot is.

Az idei pályázat témája: Tervezd meg a következő magyar űrhajós programját!

Ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, a pályázaton nem csak egyénileg, de 2–4 főből álló csapatokkal is indulhattok. (Az egyéni indulók és a csapatok munkáját természetesen külön-külön értékelik.) A rajzokat, amelyekkel a fiatalabb (11–14 éves) korkategóriában lehet pályázni, külön rajzpályázat keretében értékelik és külön is díjazzák.


(Kép: ESA)

Javában zajlanak a HUNOR űrhajós program előkészületei, amelynek keretében várhatóan 2024-ben vagy 2025-ben magyar kutató űrhajós utazhat a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ott hazánk űrkutatói és mérnökei által kidolgozott tudományos-technikai kísérleteket hajtson végre. Hamarosan nyilvánosságra hozzák a kiválasztási folyamat végére jutott négy magyar űrhajósjelölt nevét. Közülük kerül majd ki az, aki végrehajtja a repülést.

Neked is van ötleted, hogy milyen feladatokat végezhetne el az űrállomás fedélzetén a következő magyar űrhajós? (Vagy ha nem is a mostani, hanem esetleg az utána következő?) Nyugodtan engedd szabadon a fantáziád, a pályamunkát a meghirdetett fő témakörhöz kapcsolódóan bármilyen megadott formában és tartalommal készítheted. Dolgozatod, alkotásod számára választhatsz a pályázati kiírásban kedvcsinálóként megadott szűkebb témakörök közül, de természetesen kitalálhatsz bármi ezektől eltérőt is, csak kapcsolódjon a pályázati kiírás címéhez. (Inspirációt, ötleteket akár az Űrvilág korábbi cikkeiből is lehet meríteni.)

  • Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan 1980-as kísérleti programjából mit folytatnál a Nemzetközi Űrállomáson?
  • Szerinted melyek a legizgalmasabb kutatási területek a súlytalanságban?
  • A magyar űrtevékenység mely területeiről hallottál, és ezek hogyan kapcsolódhatnának az űrhajós programjához?
  • Szerinted milyen képességekkel kell rendelkeznie az űrhajósnak, hogy megállja helyét a küldetése során?
  • Hogyan képzeled el a magyar űrhajós felkészítését a repülésére?
  • Hogyan telne a következő magyar űrhajós egy napja a Nemzetközi Űrállomáson?
  • Adj ötleteket, szerinted hogyan népszerűsítse a magyar űrhajós az űrrepülést és az űrkutatás hasznos eredményeit a diákok körében?

Egy webes pályázati felületen lehet regisztrálni és feltölteni a pályamunkákat 2023. február 6-án éjfélig. Minden tudnivaló és a részletes pályázati kiírás a MANT honlapján olvasható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024