Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SpaceBuzz: űrhajós program gyermekeknek
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2021.05.03 06:15.)

Helybe jöhet az űrutazás élménye – Magyarországon is!

Mi is az a SpaceBuzz?

Az alapötlet André Kuiperstől, az ESA (Európai Űrügynökség) holland űrhajósától származik, akire mély benyomást tett az űrutazás és elhatározta, hogy minél több fiatallal megosztja ezt a hihetetlen élményét. A sikeres hollandiai program indítás után további négy országnak, köztük Magyarországnak lett lehetősége becsatlakozni ebbe az „űrprogramba”.


André Kuipers. (Forrás: rd.nl)

Miről szól a program?

SpaceBuzz egy virtuális űrutazásra felkészítő ingyenes oktatási program 10–12 éves gyermekek számára. A program az iskolákban zajlik, így saját környezetben tudják a gyerekek fejleszteni a természettudományos tárgyakban való jártasságukat, kreativitásukat, kommunikációjukat és a csapatban való együttműködésüket. A program során tizenkét különböző küldetésben vesznek részt a diákok. Ennek része maga a virtuális űrutazás, melynek során a gyerekek megtapasztalják azt a hatást, amit az űrhajósok éltek át, mikor meglátták a Föld törékenységét. Az utazás a SpaceBuzz Rakéta és VR szemüveg segítségével válik élethűvé.


(Kép: SpaceBuzz)

Hogyan történik az oktatás?

A program három fázisból áll: a repülést megelőző űrhajósképzés, mely során az osztályterem átalakul a küldetés irányítóközpontjává és megkezdődnek a küldetések. Második fázis a virtuális űrutazás, mely során tapasztalatot szereznek a fiatal űrhajósok. A harmadik fázisban pedig a valósággal megegyezően, sajtótájékoztatón kell részt venniük a diákoknak, ahol beszámolnak a szüleiknek, rokonaiknak, iskolatársaiknak az utazásukról.

A programról 2 percben. (Forrás: SpaceBuzz / Youtube)

Miért innovatív az ötlet?

A küldetések tudományos alapokon kidolgozott, STE(A)M oktatási módszer segítségével valósulnak meg, ami nem csak segít felzárkóztatni, valamint formálni a 10–12 éves korosztály klíma- és környezetvédelmi szemléletét, hanem segít felkelteni a diákok érdeklődését a természettudományok iránt is. A programot úgy találták ki, hogy modern technikákat használva (VR, AR, 4D) elősegítse a természet megismerését és szeretetét.


(Kép: SpaceBuzz)

Mi a hazai terv?

Rövid távon Magyarországon a tervek szerint 1400 diák tud részt venni a pilot programban. Hosszú távon, ha azt megfelelő források lehetővé teszik, a cél a program széleskörű bevezetése az iskolákba, hogy minden iskolás gyermek részt tudjon venni ezen az izgalmas utazáson!

Mi a támogatói kampány célja?

A közösségi finanszírozás támogatásával lehetőség lenne, hogy minél többen megismerjék a SpaceBuzz program céljait, eszközeit és fontosságát. Mindezek alapján segítsék, támogassák az országos bevezetést és működtetést.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021