Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Falcon-9 rakétaindítás – rádióamatőr szemmel
(Rovat: Álmuk a világűr, SpaceX , Lássuk és halljuk egymást - 2021.04.05 09:15.)

Az elmúlt hónapokban sokat lehetett olvasni a SpaceX Starlink műholdseregéről, látványos élő közvetítéseket adnak a rakétáik indításáról és a már megszokott 60 darabos műholdcsomag pályára állításáról.

Az élő közvetítéseken jól nyomon követhető a komplett rakéta útvonala és nem mindennapi képeket láthatunk a rakétafokozatokra szerelt kamerák jóvoltából. Ezeket a képsorokat látva felvetődött a kérdés bennem, hogy hogyan jut el a kamerák képe a földi fogadóállomásokra.

Március 13-án este a Twitter-bejegyzéseket olvasgatva, az időjárás-megfigyelő műholdakról letermelt aznapi képek után böngészve találtam néhány ismerősöm tweetjét, amelyekben a 14-én reggel induló Falcon-9 rakéta telemetria adatfolyamáról és a benne található video streamről tájékoztattak. Rövid kutatás után kiderült, hogy a rakéta az indítása utáni első körben majdnem a fejem fölött fog elhaladni, ezért remek alkalom lesz a második fokozaton elhelyezett kamerák képét amatőr eszközökkel rögzíteni. Mivel jó pár óra volt még a rakéta indításáig – és egy jó kis kihívás lesz ez is –, gyorsan nekiláttam az amatőr, házilag barkácsolt, egyébként az L-sávban időjárási műholdak vételére használt vevőrendszerem átállítására az S-sávba.Az adatfolyam vételére használt parabola

Március 14-én hajnalban következett egy éles teszt a rendszer működésének ellenőrzésére a Proba-2 műholdal, amely szintén az S-sávban sugározza le az adatait, a Falcon-9 rakéta telemetria downlinkjéhez közel.


A Proba-2 műhold képe a Napról március 14-én

Lassan következett a Falcon-9 indítása. Élőben követtem a SpaceX közvetítésén, hogy rendben elindul-e, mivel találtam előre generált pályaelem-adatokat (TLE, two-line element set), ezért fontos volt, hogy pontosan indítsák, mert csak így lesz valamelyest használható az automata antennás követéshez.


És elindult, pontosan! Húsz perc kellett, mire a második fokozat ideért Európa szélére. Pontosabban Anglia nyugati partja fölött járt, amikor nálam a horizont fölé emelkedett és valamivel több mint 8 perc alatt át is robogott felettünk. A rögzített adatok dekódolása után szép képsorokat láthattam a kapott videóban, egyenesen a rakétáról.

Négy kamera képe váltakozik fölváltva, két kamera a rakéta már lekapcsolt második fokozatának hajtóművét mutatja:Egy kamera a szállítmányt a 60 darab műholddal:


Egy pedig a folyékony oxigén (LOX) tartályának belsejét:


Még két hét sem telt el, és március 24-én indult a következő Falcon-9 rakéta, újabb 60 Starlink műholddal az orrkúpja alatt. Erről újabb, két áthaladás alatti videót sikerült rögzítenem, még látványosabb képsorokkal.

Hegedüs Tamás

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021