Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Nemzetközi Űrállomásról – nem csak gyerekeknek
(Rovat: Álmuk a világűr, Az űrállomás és kontinensünk - 2020.10.07 07:15.)

Megjelent a Babilon Kiadó népszerű sorozatának legújabb kötete, amely az űrrepülés világába kalauzolja el olvasóit.

A Mi MICSODA sorozatban az elmúlt három évtizedben számtalan kötet látott már napvilágot, köztük űrvonatkozásúak is. A könyvek elsősorban gyerekeknek szólnak, akiket érdekel a természet, a tudomány, a technika világa. Márpedig ezek a dolgok minden gyereket érdekelnek, ugye? S ha az érdeklődésük később is megmarad, a mostani olvasókból válnak majd a jövő kutatói és mérnökei. Sőt, az első olvasói generáció tagjai mára már bizonyára fiatal szakemberekként dolgoznak, polcaikon pedig talán még mindig ott vannak gyerekkoruk kedvenc olvasmányai, a Mi MICSODA sorozat kötetei. Az érdeklődés felkeltésében segít a könyvek friss ismeretanyaga, az érthető megfogalmazás, valamint a sok-sok színes kép és magyarázó ábra.


A címében a Nemzetközi Űrállomást ígéri a legújabb kötet, de ennél sokkal többet is nyújt: áttekintést az űrkutatás és űrrepülés történetének legfontosabb mérföldköveiről, bepillantást a fizikai alapokba, megismerkedési lehetőséget a hordozórakétáktól kezdve az űrhajókon át az űrruhákig sokféle izgalmas dologgal. A könyv természetesen a felnőttek számára is érdekes olvasmány lehet – a szünet nélkül kérdéseket feltevő gyerekek szüleinek és nagyszüleinek különösképp! A felmerülő kérdések egy részét, természetesen a szakértő válaszokkal együtt, a könyvben is megtalálják.

„Hogy mi volt az űrre való felkészülésem legnehezebb része? Hogy három hónap alatt megtanuljak oroszul!” – mondja Alexander Gerst német űrhajós. Az olvasót ő kalauzolja az űrhajózás világába. A tanult szakmáját tekintve geofizikus kutató eddig már két alkalommal töltött fél-fél évet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén dogozva. A könyv német eredetije, Manfred Baur munkája 2018-ban jelent meg. Bár csupán két év telt el azóta, az űrrepülés világában ez idő alatt is számos fontos esemény történt. Így a magyar változat megalkotása sem csak egyszerű fordítást, hanem az ismeretanyag frissítését is igényelte. Külön öröm, hogy a szerkesztőknek itt-ott sikerült néhány magyar vonatkozású információmorzsát is „belecsempészni” a szövegbe és a képek közé.


Alexander Gerst, az Európai Űrügynökség (ESA) német űrhajósa fényképez az űrállomás Cupola moduljában, 2014-es küldetése alkalmával. (Kép: NASA)

Hogyan épült, milyen modulokból áll a Nemzetközi Űrállomás? Milyen kísérletek, megfigyelések folynak rajta? Milyen az élet a fedélzeten? Hogy lehet valakiből űrhajós? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésekre kaphatnak választ a könyv olvasói, miközben sokszor meglepő adatok, érdekes ismeretek birtokába kerülnek.

A kérdések azonban nem érnek véget a könyv utolsó lapján! A kiadó szívességéből ugyanis az Űrvilág olvasói jövő hétfőtől kezdődően 5 héten át egy nyereményjátékban vehetnek részt. Minden hét elején felteszünk egy, a könyvhöz valamilyen formában kapcsolódó rejtvénykérdést, amelyre annak a hétnek a végéig várjuk majd a válaszokat. A helyes megfejtést beküldők között hetente a Nemzetközi Űrállomásról szóló új kötet egy-egy példányt sorsoljuk ki. A Babilon Kiadó ráadásképp még egy főnyereményt is felajánlott azok számára, akik hétről hétre a legaktívabbak a játék minden fordulójában. Ez egy az ismeretterjesztő kiadványaikból összeállított könyvcsomag lesz, amelyet azok között sorsolunk ki a rejtvénysorozat lezártát követően, akik a legtöbb helyes választ adták a kérdéseinkre.

Manfred Baur: Nemzetközi Űrállomás. Fordította: Rónaszegi Éva. 96 oldal, Babilon Kiadó, Budapest, 2020. A kötet megvásárolható a könyvesboltokban. Közvetlenül a kiadó webáruházában kedvezményes (3896 Ft-os) áron juthatnak hozzá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024