Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Éltető csillagunk, a Nap – pályázat diákoknak
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás , Távoli világok kutatói - 2019.12.29 14:15.)

10 és 18 év közötti diák vagy? Bővítsd tudásodat és szállj versenybe a nyereményekért a MANT diákpályázatán, amelynek idei témája a Nap. Beadási határidő: február 2.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idén is meghirdette hagyományos pályázatát, amelynek beadási határideje 2020. február 2. lesz. A jelentkezők sokféle műfajban alkothatnak, mérhetik össze a tudásukat. Lehet dolgozatot vagy novellát írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel rajz, számítógépes grafika, poszter, bemutató, rövid videó készítése. Lehetséges internetes honlap, blog vagy Facebook-oldal létrehozása is a kiírt témával kapcsolatban, de a pályázók kitalálhatnak és leírhatnak kísérletet vagy számítógépes programot is. Ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, a pályázaton nem csak egyénileg, de 2–4 főből álló csapatokkal is indulhattok. (Az egyéni indulók és a csapatok munkáját természetesen külön-külön értékelik.)


Az idei pályázat fő témája a Nap. A cím (Éltető csillagunk, a Nap) tág teret ad az ötleteknek és az alkotásoknak. A kiírás közelebbről meg is jelöl néhány szóba jöhető feldolgozási lehetőséget. Ez nem jelenti azt, hogy csak ilyesmivel lehet foglalkozni a pályamunkákban. Bármilyen alkotást, ami a címmel kapcsolatba hozható, szívesen fogadnak.


A NASA 2018-ban indított Parker-űrszondája, amelynek első tudományos eredményeiről nemrég írtunk, az űrkutatás történetében a legközelebb jut a Naphoz. (Fantáziakép: NASA / JHU APL / Steve Gribben)

A pályázaton három csoportban értékelik a beérkezett munkákat. A 10–14 éves (általános iskolás) korosztály három legjobbja értékes könyvjutalomban részesül. Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben. A középiskolások (pontosabban a 15–18 évesek) közül a legjobb eredményt elérő pályázó térítésmentesen vehet részt a 2020-as MANT Űrtáborban. A második helyezett űrtábori részvételi díjának felét, a harmadik helyezettének a harmadát elengedik. Az első öt legjobb pályamunkát benyújtó fiatal nyereménye itt is egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben.

Az érvényes pályamunkát beadó, a MANT Űrtábor életkori előírásainak megfelelő pályázók mind elnyerik a 2020-as nyári MANT Űrtáborban való kedvezményes részvétel lehetőségét is, függetlenül az általuk elért helyezéstől.

A harmadik kategória a látássérült diákoké, akiknek a munkáit külön értékeli a zsűri, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal közösen. A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó három fiatal egy exkluzív látogatáson vehet részt egy budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben. Az érvényes pályamunkát beadó összes látássérült pályázó elnyeri a MANT ifjúsági tagságát, az esedékes tagdíj összegét a 2020. évre elengedik.

Hasonló díjakat kapnak a legjobb csapatok tagjai is, azzal a megkötéssel, hogy a 15–18 éves korcsoportban a legjobb pályaművet benyújtó csapatból a 2020-as MANT Űrtáborban két ingyenes helyet biztosít a MANT. Ha két főnél több tagból áll a csapat, a csapattagok a díjat feloszthatják a tagok között (pl. négytagú csapat minden tagja 50%-ot fizet), vagy két kiválasztott tag veszi igénybe az ingyenes helyeket. A második helyezettnek a részvételi díj 50%-át elengedik, a harmadik helyezettnek a részvételi díj 33%-át engedik el. Az első helyezetthez hasonlóan a kedvezmény két főre szól és a második, illetve harmadik helyezett csapatok is dönthetnek a kedvezmény felosztásáról a tagok között. A csapatok munkáját az egyéni indulóktól függetlenül értékelik. Ha valaki csapatban indul, akkor nem adhat be egyéni pályázatot.

A beküldött munkákat, alkotásokat a MANT által felkért szakértő zsűrik rangsorolják. A pályázat pontos részleteiről a MANT honlapján lehet tájékozódni, ahonnan a részletes kiírás is letölthető. A diákpályázat honlapjáról érhető el a pályázatok beadására szolgáló internetes oldal is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023