Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrtáborból a sztratoszféráig
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2019.07.30 07:15.)

Idén 25. alkalommal, július 7–13. között Sátoraljaújhelyen rendezték meg a Magyar Asztronautikai Társaság Űrtáborát, melyen 13–18 éves fiatalok kerülhettek közelebb az űrkutatáshoz.

A jeles eseményre meghívást kapott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Simonyi Károly Szakkollégiumában tevékenykedő UPRA (Universal Platform for Robotics and Aerospace) csapat is. A fiatal mérnökökből és egyetemistákból álló társaság egy könnyen konfigurálható, nagy megbízhatóságú magaslégköri ballon platform kifejlesztésén dolgozik, melynek segítségével kutatócsoportok kisebb mérőeszközöket vagy kísérleteket juttathatnak el a sztratoszférába.

Az UPRA csapat képviseletében Góczán Bence és Bodó Zsófia hétfőn (július 8-án) este egy hosszabb előadás keretében mutatta be a táborozó fiataloknak a magaslégköri ballonozást, hogy mivel foglalkozik a csapatuk, valamint azt, hogyan áll össze egy űrközeli – vagy éppen űrös – küldetés az ötlettől a megvalósításig. A lelkes táborozók ezután beszélgethettek az előadókkal, akiket a prezentáció közben sem kíméltek kérdéseikkel.


Űrtáborozók figyelik a ballon indításának előkészületeit

Az előadás és az elmélet mellett az UPRA a gyakorlatban is bemutatta, mire képes a platformjuk és az összeszokott csapat. Az Űrtábor keddi napján a táborozók testközelből láthatták egy magaslégköri ballon felbocsátását és az azt megelőző előkészületeket, megtapasztalva ezáltal a felbocsátás vezetésének, illetve a földi állomás kezelésének munkáját az UPRA csapat öt tagjának segítségével. A Sátoraljaújhely főteréről indított ballon hasznos teherként magával vitte a város zászlaját, egy-egy emlékkártyát a táborozóknak, valamint a táborozók személyes üzeneteit, ezzel is felejthetetlen élménnyé téve a fiatalok Űrtáborban eltöltött napjait. Ezek a személyes üzenetek a hétfői előadást követő workshopon készültek el és a repülés reggelén egy külön kapszulában kaptak helyet a ballonrendszeren.


Sátoraljaújhely városa, ahogy a ballonon elhelyezett kamera látta emelkedés közben

Habár a helyszín rejtegetett néhány mérnöki kihívást, maga a repülés sikeresen lezajlott. A ballon a tervezett pályának megfelelően haladt, a csapat új fejlesztésű eszköze segítségével előre beállította a maximális emelkedési magasságot. A fedélzeten elhelyezett kamera látványos képeket készített a környékről és magáról Sátoraljaújhely városáról is. A keresőcsapat néhány órás üldözés után épségben és hiánytalanul begyűjtötte a visszatérő eszközt. A táborba történő megérkezés után az UPRA csapata egy esti előadás keretében összefoglalta a repülésen történteket a táborozóknak, majd a fiatalok előtt a táborvezetők segítségével felnyitották a hasznos terhet szállító kapszulákat. A hasznos teher, a zászló, emléklapok és személyes üzenetek sikeresen átvészelték a sztratoszférába ejtett kiruccanást, kiosztották azokat a táborozók között.


A ballon fedélzeti kamerája által nagy magasságban rögzített légi felvétel

Az űrtáboros ballonrepülés az UPRA csapat Fly With Us programjában történt, melynek célja a külsős csapatok által készített hasznos terhek sztratoszférába juttatása. Az Űrtáborban való részvétellel az UPRA csapat folytatta azt a célkitűzését is, mellyel 18 év alatti fiatalok körében népszerűsíti a STEM (tudomány, technika, mérnökség, matematika) területeket. A ballonengedés és a fedélzetre került személyes üzenetek hasznos tapasztalatot és felejthetetlen, meghatározó élményt jelentettek a táborozók számára, ami megalapozhatja a jövőben – akár űrrel kapcsolatos – karrierjüket is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024