Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyar évfordulós bélyegblokk
(Rovat: Álmuk a világűr, Az Apollo holdprogram - 2019.07.17 13:15.)

50 éve lépett először ember a Holdra címmel 550 Ft névértékű bélyegblokkot bocsátott ki július 8-án a Magyar Posta.

A Magyar Posta sorszámozott alkalmi bélyegblokkal emlékezik meg arról, hogy 1969. július 21-én először lépett ember a Holdra. A bélyegblokk Kara György grafikusművész tervei alapján, 60 000 db perforált és 4000 db vágott változatban az ANY Biztonsági Nyomdában készült. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu honlapon.


A július 8-án forgalomba bocsátott bélyegblokk...

1969. július 21-én aki csak tehette, lélegzet-visszafojtva figyelte tv-készülékén, amint Neil Armstrong, a John F. Kennedy amerikai elnök által meghirdetett Apollo-program keretében, első emberként lépett a Hold felszínére. (Az expedíció további tagjai: Edwin „Buzz” Aldrin és Michael Collins.) Ez volt az Apollo–11, melyet még öt sikeres és egy sikertelen expedíció követett.

Az űrhajósok minden alkalommal holdkomp segítségével jutottak az űrhajóról a Holdra, amelyből létrán másztak le a felszínre. Itt különböző műszerekkel méréseket végeztek, kőzetmintákat gyűjtöttek.


...és a kibocsátás napján használt alkalmi bélyegző rajza. (Képek: Magyar Posta)

A számítógépes grafikával készült blokk bélyegképe egy Holdon sétáló űrhajóst ábrázol, háttérben a holdkomppal. A keretrajzra a Holdon hagyott legendás lábnyom került, mely a szél általi erózió hiányában azóta is gyakorlatilag változatlan. A grafikai kompozíció hátterében a Föld bolygó látható. A borítékon a holdkomp sematikus rajza szerepel. (Forrás: Magyar Posta közlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021