Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyar siker a nemzetközi ballonos megmérettetésen
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2019.06.16 07:15.)

A BME Simonyi Károly Szakkollégiumának ballonos csapata nemzetközi tervezési díjat kapott.

A Global Space Balloon Challenge (GSBC) egy nemzetközi rendezvény, melynek keretében egy megadott felbocsátási ablakban a világ minden pontjáról profi és amatőr magaslégköri ballonos csapatok „egyszerre” indítják ballonjaikat a sztratoszféra felé. Az esemény keretében reptetett eszközöknek bizonyos feltételeknek meg kell felelniük, hogy részt vehessenek a GSBC címekért folytatott versenyben. Idén két kategóriában – Best Design (legjobb tervezés) és Best Educational Initiative (legjobb oktatási kezdeményezés) – hirdettek helyezetteket, melyek közül a legjobb tervezés kategória második helyét a hazai UPRA (Universal Platform for Robotics and Aerospace) ballonos fejlesztőcsapat hozta el, egy távérzékeléssel kapcsolatos küldetéssel.


Az utolsó pillanatok az indítás előtt

Az UPRA csapat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Simonyi Károly Szakkollégiumának űrtechnológiával foglalkozó csapata. A fiatal mérnökökből és hallgatókból álló gárda fő célkitűzése egy univerzálisan felhasználható, könnyen konfigurálható, kis karbantartást igénylő, megbízható magaslégköri ballon platform kifejlesztése, mellyel egyetemi vagy kisebb kutatócsapatok feljuttathatják kísérleteiket a világűr határára.


Az indítás pillanata a nagylétszámú közönség előtt

A fejlesztés és tesztelés részeként a csapat 2015 óta minden GSBC felbocsátási ablakban hajtott végre repülést, de ez volt az első, hogy a rendszer teljes mértékben megfelelt a versenykiírásnak. A Global Space Balloon Challenge követelményei között szerepel, hogy a fedélzeten el kell helyezni egy kamerát vagy fényképezőgépet, GPS jelek rögzítésére alkalmas eszközt, valamint kommunikációs modult, mely továbbküldi a ballon pozícióját a keresőcsapatnak. A korábbi években az UPRA ballonokról hiányzott a képkészítésre alkalmas eszköz, a repülések elsősorban a platform tesztelésére irányultak, idén viszont a fedélzetre került két különböző kamera is.


Az április 13-án (az első emberes űrrepülés évfordulóját követő napon) felbocsátott ballonon helyet kapott egy LEGO Gagarin is, az első űrhajós előtt tisztelegve

A repülő teher, az úgynevezett payload-train, mely idén a GSBC Best Design kategóriájában második helyre repítette az UPRA csapatát, a már említett ballon platformból és egy távérzékelő hasznos teherből állt. A távérzékeléshez a csapat egy saját multispektrális kamerát fejlesztett, mely látható és közeli infravörös tartományban készít feléveteleket a földfelszínről. Az így gyűjtött adatok a felszíni vizekről és a növénytakaróról adnak értékes információt. A repülésnek két célja is volt, az egyik a platform képességeinek demonstrációja, a másik pedig a ballonos földmegfigyelés lehetőségének tanulmányozása.


Kelenföld vasútállomás a távérzékelő kamera fotóján. (Képek: UPRA)

Az UPRA csapat számára a munka ezzel még nem ért véget, sőt a java csak most kezdődik. A távérzékelő kamera fejlesztése és tesztelése további repülésekkel folytatódik. Emellett a ballon platform készen áll harmadik fél által készített hasznos teher reptetésére. A fejlesztők várják a kutatócsapatokat és a sztratoszférába szánt kísérleteiket!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024