Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrkutatási hétvége Kárpátalján
(Rovat: Álmuk a világűr - 2019.04.13 08:15.)

Holdraszállás, Mars-kutatás, kisműholdas missziók – csillogó szemű fiatalok hallgattak űrkutatási előadásokat Nagyberegen április első hétvégéjén.

A Nagyberegi Református Líceum meghívására a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) évek óta rendszeresen tesz ismeretterjesztő utazásokat a témában azzal a céllal, hogy az űrtevékenység legújabb eredményeit bemutassa a kárpátaljai fiatalok számára. 2019. április 5–6. között a MANT, Milánkovich Dorottya (főtitkárhelyettes), dr. Bacsárdi Lászó (alelnök) és dr. Sik András (alelnök) Kovács András igazgató meghívására érkeztek a Tóth András földrajz szakos tanár és Megyesi Tímea kémiai szakos tanárnő által szervezett űrkutatási hétvégére a líceumba.


A meghívott előadók

A látogatás során a 1993-ban alapított bentlakásos iskola 119 diákja számára engedtek bepillantást az űrkutatás mindennapi alkalmazásaiba illetve különböző szakmai tevékenységekbe. Dr. Bacsárdi László a holdraszállás 50. évfordulója mellett azokkal az eredményekkel foglalkozott, amelyek az űrkutatás és az űrtevékenység egyfajta melléktermékeként megjelentek a mindennapokban. Dr. Sik András a Mars-kutatás legújabb eredményeiről beszélt, többek között ismertetve az emberes expedíciók jövőbeni menetrendjét és kockázatait. Milánkovich Dorottya pedig a kisműholdak tervezésének lépéseit és a magyarországi CubeSat küldetéseket mutatta be előadásában.


Megtelt az előadóterem

A lelkes hallgatóság tagjai a líceum elvégzése után remélhetőleg minél nagyobb arányban választanak majd műszaki-természettudományos pályát. Továbbá a líceum két diákja a MANT és a Líceum támogatásával térítésmentesen vehet majd részt a MANT nyári űrtáborában 2019. július 7. és 13. között Sátoraljaújhelyen.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024