Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan Űrtábor!
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2018.06.05 07:15.)

Még van néhány kiadó hely a MANT július 8–14. között rendezendő zalaegerszegi Űrtáborában. Már ismert a program néhány izgalmas részlete is.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 1994 óta rendezi meg az Űrtábort az űrkutatás iránt érdeklődő fiataloknak. Az egy hetes tábor során a résztvevők találkozhatnak magyar űrkutatókkal, bővíthetik az űrtevékenységgel kapcsolatos ismereteiket, és különleges programokon vehetnek részt. Az idei nyári Űrtábor július 8–14. között lesz Zalaegerszegen.

Érdekel az űrkutatás? Szeretnél eltölteni egy tartalmas, izgalmas nyári hetet hasonló érdeklődésű, 13–18 éves fiatalok társaságában? Beszélgetnél magyar űrkutatókkal? Ha igen, akkor az Űrtábort neked találták ki!

Az idei zalaegerszegi űrtáborra már lezárult ugyan a kedvezményes jelentkezési időszak, de korlátozott számban még maradt néhány hely. A szervezők összesen kb. 30 fő részvételére számítanak. Így aki későn jutott elhatározásra, vagy csak mostanra alakult ki a végleges nyári programja, még mindig nem maradt le az űrtábori részvételről. Akik elég gyorsak, és június 20-ig jelzik részvételi szándékukat, illetve befizetik a 39 900 Ft részvételi díjat, azok számára még nyitva áll a 2018-as Űrtábor. A részvételi díj egyébként fedezi a szállást, a programokon való részvételt, és napi háromszori étkezést is. (A Zalaegerszegen és környékén lakó, szállást nem igénylő „bejárós” táborozóknak még kedvezményesebb, 19 900 Ft-os részvételi díjat kínálnak a szervezők.)

A júliusi zalaegerszegi Űrtábor programjának vezérfonala az amerikai Apollo holdprogram közelgő fél évszázados évfordulója lesz. Decemberben emlékezik majd meg a világ az Apollo-8 startjának 50. évfordulójáról. Ezen az űrhajón jutottak először égi kísérőnk közelébe emberek. Az Apollo-8-ról és a holdprogrammal kapcsolatos más érdekességekről szakavatott előadók tolmácsolásában hallhatnak az űrtábori résztvevők. De szóba kerül a holdi bányászat és a Hold, mint a majdani Mars-utazás „ugródeszkája” is. Megismerkedhetnek a fiatalok az űrhajósokat a világűrben érő sugárterheléssel kapcsolatos kutatásokkal. Az űrtábori résztvevők egész héten átívelő játékos csapatmunkája is a Holddal lesz kapcsolatos.


Karácsony a Holdnál. Az Apollo-8 űrhajósainak híres felvétele a „földfelkeltéről” – idén lesz 50 éve, hogy 1968. december 24-én a Hold körüli pályára álltak. (Kép: NASA)

A „holdas” előadásokon és kerekasztal-beszélgetésen túl szó lesz még többek közt arról, hogy miért kering egy Tesla a Nap körül, és az Európai Űrügynökség (ESA) középiskolásoknak szóló CanSat versenyében részt vett egyik most érettségizett magyar diák mesél az Azori-szigeteken rendezett európai versenyen szerzett élményeiről.

A tábori programból nem maradhat el az esti távcsöves égboltmegfigyelés. Ebben a zalaegerszegi székhelyű Vega Csillagászati Egyesület tagjai lesznek az űrtáborozók segítségére. Lesz napmegfigyelés, Magyarország első távvezérelt csillagvizsgálójának a megtekintésével egybekötve.

Az űrtáborozók természetesen megismerkedhetnek a környékkel, Zalaegerszeg nevezetességeivel, helyi űrkutatási vonatkozásaival – például az innen elszármazott Izsák Imre munkásságával, aki az űrkutatás korai történetének egyik meghatározó alakja volt. Különleges élménynek ígérkezik a vezető nélküli, illetve elektromos hajtású járművek számára épülő zalaegerszegi tesztpálya meglátogatása. Ha pedig nyár, akkor a közös fürdőzésnek is szorítottak helyet a szervezők a változatos programban. A tervek szerint az űrtáborozók ellátogatnak az Új Nemzedék Központba, illetve megtekintik a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot és a Göcseji Falumúzeumot is.

A jelentkezésről minden fontos tudnivaló megtalálható a MANT Űrtábor honlapján.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024