Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Asztro-trilógia – kiállítás a Bélyegmúzeumban
(Rovat: Álmuk a világűr - 2018.05.15 13:15.)

A tavalyi év legnagyobb sikerű bélyegmúzeumi kiállítását újra láthatja a közönség: május 22-én felfrissítve, új elemekkel gazdagítva nyílik meg ismét.

Asztro-trilógia – a cím utal egy tudományág időbeli és gyakorlati létének három stádiumára. Asztrológia, amely a szabad szemmel érzékelhető világot értelmezte, magyarázta, s próbált előrejelzéseket adni; asztronómia, azaz a csillagászat, amely a tudományos normák szerint vizsgálja az Univerzumot; asztronautika, vagyis az űrhajózás, amely az űrkorszak beindultával a Földet elhagyva gyűjt egyre több és pontosabb információt a világegyetemről.


A kiállítás legfőbb célja szórakoztatva mesélni – a bélyegeket közvetítő eszközként felhasználva – az Univerzumról. Például minden olyan űrszonda és űrhajó látható bélyegen, amely leszállt valamely égitesten. A leszállás pontos helyén fogják látni ezeket a kiállításban! Ugyanis a Naprendszer bolygóit és nagyobb holdjait elkészítették gömb alakban és a felszínük térképével, ahol a megfelelő pontokon szállnak le az űreszközök. Az egyedülálló bolygóglóbuszokból is kiemelkedő jelentőségű a Merkúr-glóbusz, mivel ebből ez az első, és máig az egyetlen a világon!

Bemutatják a csillagászat históriájának főbb állomásait és tudósait, a Naprendszer égitestjeinek felfedezését a mitológiai kezdetektől az elmúlt évek legújabb ismereteinek bélyeges lenyomatáig. Emellett mozgóképekkel is körbejárják az űrkorszak egy-egy égitesthez kapcsolódó krónikáját. A látogatók képzeletben kiléphetnek a Galaxisba, sőt azon túl is. A csillagképek és asztrológiai ábrázolásaik, a keleti és a nyugati zodiákusok szintén szerves részét alkotják a tárlatnak. Helyet kap természetesen a sci-fi, mivel a Földön túli tér annak természetes terepe.

Jó néhány különleges bélyeg is született űrtémában a világ postái jóvoltából: aranyból, ezüstből, 3D, hologramos, illetve UV-ábrákkal ékesítettek.

Csillagtérképek, planetáris ugróiskola és más izgalmas újdonságok várják a kicsiket és a legalább oly kíváncsi szüleiket, nagyszüleiket. Ptolemaiosz, Kopernikusz és Tycho Brahe személyesen mondja el nézeteit a világ működéséről – a beszélő bélyegeken. Okostelefonnal érkezők számos, a témához illő zenei illusztrációt is kapnak a látvány mellé, QR-kódok segítségével.

A gyerekeknek múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek. A kiállítás megtekintése során változatos feladatokat oldhatnak meg, s a végére sok új ismerettel gyarapodhatnak. Lesznek csillagokról szóló mesék, amelyeket el is játszhatnak. Találkozhatnak a legnépszerűbb űrből jött emberi lénnyel, a kis herceggel, és otthonával, a B 612-es bolygóval is. Sőt, a kis herceg lesz az, aki a kiállításban kalauzolni fogja őket!


Május 22-én (kedden) 15 órakor a kiállítás (újbóli) megnyitóján Horvai Ferenc tart előadást a Magyar Posta nemrég megjelentetett Csillagok között bélyegkisívjén látható égi tüneményekről. Ezt követően Horváth Nóra grafikusművész mesél a bélyegkülönlegesség alkotási folyamatáról. Végül Horváth Nóra és Kara György (ő a tavalyi Regiomontanus-bélyeg tervezője) dedikálják e bélyegek alkalmi bélyegzéssel ellátott elsőnapi borítékjait. Az esemény alatt a helyszínen alkalmi bélyegzést biztosítanak.

Az Asztro-trilógia kiállítást 2018. október végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Bélyegmúzeumban (1074 Budapest, Hársfa u. 47.). (Forrás: Bélyegmúzeum)

Már most felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a Bélyegmúzeummal együttműködve – ahogy tavaly, úgy idén is – az Asztro-trilógia kiállításhoz kapcsolódó rejtvénysorozatot indítunk. Készüljenek a fejtörőkre, az első rejtvénykérdés ugyanis hamarosan érkezik!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021