Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Segítség a barátoktól
(Rovat: Álmuk a világűr, Orion, Ares, SLS , Európa igáslovai a világűrben - 2017.12.02 08:15.)

Három hete indult a Mars kutatásához kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ az utolsó kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Mars Mission Game ajándékát.

A közelmúltban nyílt meg a Budai Várban a Mars Mission Game új generációs csapatjáték, amelyben a szabadulószobák logikáján alapuló, de azok klasszikus koncepcióján túllépő feladatokkal találkoznak a játékra vállalkozók. A Mars-küldetés játék szervezőivel folytatott megbeszélés alapján (és a játék kipróbálása nyomán) a játék űrkutatási szakmai együttműködő partnere az Űrvilág hírportál, ezért az emberes Mars-küldetés nehézségeit imitáló játék kapcsán négy hétig tartó rejtvénysorozatunkban a Marsra vonatkozó kérdéseket teszünk fel olvasóinknak.


E heti kérdésünk így szólt: a NASA reményei szerint az első űrhajósok az Orion űrhajóval juthatnak el a Marsra. Az Orion egyik fontos egysége azonban az USA-n kívül készül. De vajon hol, és mi ez az egység? Melyik korábbi űreszközön alapul a fejlesztése?

A helyes megfejtés a következő. Az Orion (MPCV, Multi-Purpose Crew Vehicle, többcélú személyszállító jármű) amerikai űrhajót a NASA megrendelésére a Lockheed Martin cég gyártja. Megépítését 2011. május 24-én jelentette be a NASA.


Az amerikai Orion űrhajó európai szervizmoduljának (ESM, European Service Module) logója. Az európai modult az Orion második repülésekor (FM-2) fogják használni. (Kép: ESA)

Az ESA Miniszteri Tanácsának 2012. évi döntése alapján az Európai Űrügynökség felajánlotta, hogy részt venne az űrhajó műszaki egységének elkészítésében. A NASA és az ESA 2013 elején véglegesített megállapodása értelmében az európaiak szállítják az épülő amerikai Orion űrhajó egyik példányának kiszolgálóegységét. Ehhez az ATV (Automated Transfer Vehicle) európai teherűrhajó szervizmodulját veszik alapul. Az ATV szervizmodulja fúvókákat, elektromos rendszert, párhuzamos számítógépes hálózatot, kommunikációs felszerelést és az űrhajó repüléselektronikájának nagy részét tartalmazza.


Épül az Orion európai szervizmodulja az Airbus brémai üzemében. A képen látható repülő példány a tervek szerint év végére készül el, jövő év elején szállítják az USA-ba, és 2020-ban indulhat az űrbe, hogy a Holdnál messzebbre juttassa az Oriont. A szervizmodul látja el az űrhajót árammal, vízzel, oxigénnel és nitrogénnek, gondoskodik a hőmérséklet szabályozásáról és hajtóművével tud majd manőverezni az Orion. (Kép: ESA)

Olvasóink talán egy kicsit elfáradtak a rejtvénysorozat végére, vagy a kérdés volt az eddigieknél valamivel nehezebb, mindenesetre 10-en küldtek be helyes megfejtést. A beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Simon Norbertnek kedvezett, aki a Mars Mission Game ajándékát nyerte. A nyeremény minden héten 1 db csapatbelépő a Mars-küldetés szabadulószoba játékterembe, amely egy 2 fős csapat részére, egyszeri (90 perces) ingyenes játéklehetőséget biztosít, az esetleges további csapattagok (legfeljebb 5 főig) pedig féláron, azaz 2000 Ft/fő összegért vehetnek részt a játékban (a kétfős csapatok már teljes értékű csapatként vághatnak neki a feladatok megoldásának, de a nagyobb csapatok esélyei jobbak a gyorsabb megoldásra. A nyeremény 2018. március 31-ig használható fel. Aki most nem nyert, az a Mars Mission Game honlapján olvasható feltételekkel jelentkezhet a játékra, kérdéseink megválaszolásával pedig bizonyára felfrissítette a Mars kutatására vonatkozó tudását.

Gratulálunk a nyertesnek, akit a játék szervezői a megfejtéssel együtt beküldött elérhetőségein megkeresnek. Emlékeztetünk arra, hogy a Mars-küldetés játékaira különösen igaz, hogy többet ésszel, mint erővel. Egyetlen dobozt sem kell fölemelni, feszegetni, vagy bármilyen komolyabb erőkifejtést végezni. A játékot a szervezők 14 éves kortól ajánlják. A Mars Mission játék helyszíne: Buda Castle Fashion Hotel, Budapest I., Úri utca 39. További részletes információ és időpontfoglalás a játék honlapján. E-mail: marsmissiongame@gmail.com, telefon: (1) 950-6676.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024