Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kísérleti üzemben a SMOG-1 vezérlőállomása
(Rovat: Álmuk a világűr, Hazai kutatóhelyek és űripar , Korszerű oktatás - 2017.04.14 07:15.)

Egyelőre egy japán műhold adását lehet elcsípni szoftverrádióval, a BME-n készülő pikoműhold vezérlőállomásának honlapján keresztül.

A BME Szélessávú Hírközlés a Villamosságtan Tanszékén készülő SMOG-1 pikoműhold (5 cm-es élhosszúságú kocka) vezérlőállomása a Masat-1 hátterére épült. A 437 MHz-en működő parabola antenna nyeresége lényegesen meghaladja elődjét, a Yagi-antennarendszerét. Irányélességi szöge mindössze tíz fok.


Az állomás felügyelet nélküli, működése interneten követhető. A Masat-1 esetében már használt SDR (Softver Defined Radio) vevőt alkalmaztuk. Jelenleg az állomás a japán KKS-1 műhold jeleit veszi, melynek pályája hasonló SMOG-1-éhez. A 15 cm-es él-hosszúságú japán kocka mindössze 20 mW teljesítményű adója morze kódban sugároz jeleket, amit bárki megfigyelhet, meghallgathat az SDR vevő honlapján 2017. május végéig. Hozzáférés: gnd.bme.hu, az „Amatőrök” menüpontot megkeresve, az antenna képére klikkelve nagyítva láthatjuk az antennát. Megjelenik a „Web SDR” blokk, alján a „Tovább a Web SDR”-re, erre a feliratra kattintva láthatjuk az SDR vevő kezelőfelületét. Közepén egy felfele mozgó „vízesés” stilizált képe látható lila színben, melynek vízszintes tengelye a frekvenciaskála. A skála alatt egy trapéz alakú, a vétel sávszélességét és a vételi frekvenciát kijelölő, nyíllal mozgatható ábra látható. Az egeret tologatva tudjuk a frekvenciát változtatni.


A számítógép hangszórójából a műhold érkezését jelző zajt hallunk, ami a vételi lehetőség közeliségére utal. Amikor a műhold horizontunk fölé kerül, megjelennek a lila háttérben a felfele kúszó világos-fehér jelek. Ekkor a trapéz ábrát az egérrel a jól látható jel alá visszük. Egészen addig, hogy a világosabb jelet a trapéz foglalja magába – és ekkor már halljuk is a műhold adását. Az adás nem folyamatos, kisebb szünetek szakítják meg. A vételi frekvencia a Doppler-csúszás miatt változik – a pálya elején, végén lassan, közepén gyorsabban –, egyszerűen lehet követni a trapéz tologatásával. Az SDR vevő weboldala sok más beállítási lehetőséget tartalmaz. Némi angoltudással megismerkedhetünk velük, kipróbálhatjuk őket. Jó játék!

A műhold vételi lehetőségéről az SDR vevő alján lévő chatbox tájékoztat. Egy pályát egy adat jellemez: a felbukkanás időpontja. Átlagosan tíz percig tart egy átvonulás. Az átvonulás időpontjáról, az egyes pályák emelkedési szögéről az ingyenesen letölthető Orbitron program ad tájékoztatást. Érdemes vállalni a kis installálási küzdelmet – sokat lehet tanulni égi mechanikából.

Dr. Gschwindt András
a SMOG-1 projekt vezetője

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023