Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Egy emlékezetes tárgy
(Rovat: Álmuk a világűr - 2017.01.09 07:15.)

A Bélyegmúzeumba szóló családi belépőt és a hamarosan megjelenő Regiomontanus-bélyeg dedikált elsőnapi borítékját nyeri egy szerencsés, aki helyes megfejtést küld.

A Bélyegmúzeumban december 16-án nyílt meg az „Asztro-trilógia”, az a május elejéig nyitva tartó, látványos időszaki kiállítás, amelynek gerincét űrkutatási bélyegek alkotják. Ezekhez kapcsolódnak négy hétig tartó rejtvénysorozatunk kérdései.


A kiállítást abból az alkalomból állította össze a Bélyegmúzeum, hogy idén lesz az 550. évfordulója annak, hogy Vitéz János esztergomi érsek hívására Magyarországra érkezett Johannes Müller. A később Regiomontanus néven ismertté vált német asztrológus, csillagász, matematikus, aki néhány évig Mátyás király udvari tudósa is volt, és akit sokan Kopernikusz előfutárának tekintenek. Regiomontanus csillagjóslással és csillagászattal, vagyis asztrológiával és asztronómiával foglalkozott. Ezt a két témát kiegészítették az asztronautikával, így kapta a kiállítás az „Asztro-trilógia” címet. A kiállítás megmutatja azt a sokszínűséget, amellyel a világ postái bélyegeken ábrázolták a Földön kívüli világ megismerésének folyamatát, szereplőit, ember alkotta eszközeit.

A Magyar Posta az évforduló alkalmából hamarosan emlékbélyeget ad ki Regiomontanus tiszteletére. A bélyeg alkotója Kara György tervezőművész, akinek a kiállítás látványterve és kivitelezése is köszönhető.

Olvasóinktól ezen a héten a következő kérdésre várjuk a választ:
Az „Asztro-trilógia” kiállítás egyik vitrinjében egy űrkutatással kapcsolatos tárgy eredeti méretében is helyet kapott, mellette a Magyar Posta által 2012-ben kiadott, 310 Ft-os címletű bélyeggel. Mi lehet ez a tárgy, és mit érdemes tudni róla?

A megfejtéseket e-mailben, a beküldő nevének megjelölésével együtt kérjük eljuttatni az urvilag@urvilag.hu címre, legkésőbb január 13-án (pénteken) éjfélig. A helyes választ beküldők között a Bélyegmúzeum értékes ajándékait sorsoljuk ki. A nyeremény egy családi belépő a Bélyegmúzeumba, amely az „Asztro-trilógia” időszaki kiállítás végéig (május elejéig) használható fel, valamint a Regiomontanus-bélyeg egy példánya, elsőnapi borítékon, a tervező grafikusművész, Kara György dedikálásával. Aki most nem nyer, az se adja fel a reményt: a mostani után még két rejtvényforduló következik, ugyanezekkel a nyereményekkel!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021