Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrpaprikát a Nemzetközi Űrállomásra!
(Rovat: Álmuk a világűr - 2016.09.14 15:15.)

18–35 év közötti fiatalok találkoztak augusztusban Gödöllőn a MANT Űrakadémián, hogy egy kísérletet tervezzenek a Nemzetközi Űrállomásra.

A megalapításának 60. évfordulóját idén ünneplő civil szervezet, a MANT – együttműködve a fiatal űrszakembereket képviselő nemzetközi Space Generation Advisory Council (SGAC) szervezettel – 2015 után idén nyáron másodszor rendezte meg a MANT Űrakadémiát. A négy napos rendezvényen 18–35 év közötti fiatalok vettek részt. Ebben az évben azt a feladatot kapták, hogy az Űrakadémia végére közösen tervezzenek meg egy kísérletet a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) fedélzetére.

Az Űrakadémia négy napja során hazai szakemberektől betekintést kaptak az ISS, az emberiség legnagyobb közös tudományos vállalkozása működésébe, a hosszú idejű súlytalanság által nyújtott páratlan lehetőségekbe. Bár Magyarország közvetlenül nem vesz részt az ISS működtetésében, de az Európai Űrügynökség (ESA) az egyik fő partner az együttműködésben. Ráadásul a korábbi években számos alkalommal nyílt lehetőségük magyar kutatóknak is kísérleteket végezni a világűrben. Emellett nem egy olyan alapvető fontosságú berendezés szolgál jelenleg is az ISS fedélzetén – akár az űrhajósokat érő sugárdózist mérő, akár a rádiós kommunikációs rendszer részeként –, amely magyar mérnökök és kutatók munkáját dicséri. Ezekről is tájékozódtak az Űrakadémia résztvevői, személyesen is megismerkedve a magyar űrkutatás és űripar vezető szakembereivel.

Az Űrakadémia helyszíne idén is a Szent István Egyetem kollégiuma volt Gödöllőn. Az első napi bemutatkozáskor informatikus, biológus, menedzser, bölcsész, fizikus, villamosmérnök, mechatronikai mérnök és még számos egyéb szakterület került felsorolásra, jól mutatva az űrtevékenység sokszínűségét. A résztvevők között most érettségizett diáktól kezdve posztdoktori kutatóig bezárólag a 18–35 éves korosztály teljes palettája megtalálható volt. A második napon az előadások mellett megkezdődött a közös munka. A munkacsoportokban felmerült számos ötlet közül végül kettőt mutattak be szombaton, az egyik a kiterjesztett valóságra koncentrált, a másik pedig egy paprikával kapcsolatos kísérletre. A résztvevők ezután ismét három csoportban folytatták a munkát, melyek a közösen kiválasztott űrpaprikás kísérletet járták körbe különböző szempontokból. A rendezvény végére összeálló kísérleti tervet vasárnap délelőtt prezentálták az NFM Magyar Űrkutatási Iroda vezetőjének, a nagyközönségnek pedig az októberben megrendezésre kerülő Űrkutatás Napján mutatják majd be, illetve elérhető lesz a rendezvény honlapján, a www.urakademia.hu címen. Ezt követően pedig elkezdődhet a kísérlet megvalósítása...

(A beszámoló eredetileg a Galaktika magazin szeptemberi számában jelent meg.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021