Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elkezdődött az „év űreseménye” Debrecenben
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2016.07.04 19:30.)

Több mint harminc fiatal vesz részt a július 3-9. között zajló űrtáborban Debrecenben, amelyet az idén 60 éves múltra visszatekintő civil szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság szervez.

Az immár több mint két évtizede, 1994 óta folyó Űrtáborok egykori résztvevői közül nagyon sokan a műszaki és természettudományos pályán indultak el, és több egykori táborozó nevét országos és nemzetközi elismertség övezi. A minden évben más városba ellátogató tábornak idén újra Debrecen ad otthont, legutoljára 2001-ben látogatott el a városba a tábor.

A tábor programját vasárnap este Dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) főtitkára és Zombori Ottó táborvezető nyitotta meg. „A sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy az űrtáborozók felejthetetlen élményekkel gazdagodnak, a megszerzett ismereteiket később számos helyen tudják kamatoztatni. Az idei évben résztvevőink közül többen érkeztek Erdélyről és Kárpátaljáról is” – mondta a megnyitó során a főtitkár. „Örömmel fogadtuk el Debrecen városának meghívását. Számomra nosztalgikus ez a helyszín, ugyanis 15 évvel ezelőtt még űrtáborozó diákként jártam itt” – tette hozzá.

Az év középiskolás űreseményének hete során Debrecen városába látogat az űrtábor kedvéért az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottságának nemrég leköszönt elnöke, az NFM Magyar Űrkutatási Iroda vezetője, az ENSZ támogatásával működő nemzetközi Space Generation Advisory Council hazai képviselője, valamint a hazai Mars-kutatás egyik elismert szakembere. A tábor során előadást tart a Nők a Tudományban Kiválósági Díj idei kitüntetettje is. A diákok a hét során izgalmas csapatfeladatot oldanak meg: képzeletbeli űrbányászattal foglalkozó cégeket képviselve mérik össze tudásukat és kreativitásukat a táborozók. Közben előadásokat hallgatnak, bemutatókon, kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt, neves hazai űrszakemberekkel ismerkedhetnek meg kötetlen körülmények között. Fagyit főznek az MTA ATOMKI-ban, ellátogatnak az Agora Tudományos Élményközpontba, űrfelvételeket tanulmányoznak a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékén. A szabadidős programból nem maradhat ki a környék megismerése: debreceni városnézés, strandolás, csillagnézés, hortobágyi túra, erdélyi kirándulás. Az idei évi űrtábor médiapartnere a Galaktika Magazin és az Űrvilág űrkutatási hírportál.


A táborozókat hétfőn fogadta Dr. Széles Diána alpolgármester asszony. (Kép: MANT)

Hétfőn délután a tábor házigazdája, Dr. Mihálydeák Tamás, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja fogadta a résztvevőket. A táborba negyedik alkalommal ellátogató Kmetty Beatrix a vasárnap esti tábornyitó beszélgetésen ezt mondta: „Az elmúlt három évben táborozóként mindig hatalmas élményben volt részem. Szórakoztató, érdekes előadások és rengeteg új információ, hozzám hasonló érdeklődésű diákok társaságában. Ez tényleg egy hét űrélmény fiataloknak.”

A korábbi diákrészvevők közül van olyan is, aki ma már sikeres űrkutató szakemberként, előadóként jár vissza az Űrtáborba. Dr. Hirn Attila, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársa, a MANT főtitkárhelyettese nemrég egy interjúban így emlékezett vissza: „Középiskolásként vettem részt a Magyar Asztronautikai Társaság űrtáboraiban és ott találkoztam először olyan magyar szakemberekkel, akik itthon foglalkoznak űrkutatással. Meglepett, hogy mennyi ága van az űrtevékenységnek még hazánkban is.”

Bár nem minden űrtábori résztvevőből válik később űrkutató, de mindenkiben megmarad az űrtevékenység sokszínűségének, izgalmának, hasznosságának az élménye, a táborban szövődött barátságok emléke.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024