Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Chris Hadfield Budapesten dedikál
(Rovat: Álmuk a világűr - 2016.06.02 18:20.)

Budapesten tartózkodik Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás volt kanadai parancsnoka. Pénteken este dedikálja a könyvét, utána nyilvános előadást tart.

A 2016. június 3-án, pénteken 17:30 és 19 óra között tartandó dedikáláson a budapesti Akvárium Klubban a magyar olvasók is találkozhatnak a világ kedvenc űrhajósával, az Egy űrhajós tanácsai földlakóknak című könyv szerzőjével. A Gabo kiadó jóvoltából a helyszínen (már 17 órától!) 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a könyv angol vagy magyar kiadását, és a You are here című fotóalbumot. A dedikálás helyszíne: Akvárium Klub, Budapest, V. kerület, Erzsébet tér 12.


Chris Hadfield 2012. december és 2013. május között dolgozott az ISS-en, a 34/35. személyzettel. 2013. márciustól májusig ő volt az ISS parancsnoka. (Kép: NASA)

Hadfield ezredes kétszer az űrrepülőgéppel járt a világűrben. Harmadik űrrepülésén Szojuzzal utazott, és fél évig az ISS-en dolgozott. Ebből három hónapig – első kanadaiként – az ISS parancsnoka volt. Most a Brain Bar Budapest rendezvény vendégeként tartózkodik hazánkban, kapcsolódó rendezvényként június 3-án (pénteken) este 20–21 óra közt, vagyis a dedikálás után a Szent István téren tart előadást az érdeklődő nagyközönségnek. Tegnap több hazai sajtóterméknek adott hosszabb interjút, ezek szünetében az Űrvilág nevében is feltettem neki néhány rövid kérdést.

– Van-e még valamilyen kapcsolata a NASA-val, vagy már teljesen az űrtevékenység népszerűsítésének szentelte az életét?
– Tanítok az egyetemen és a Kanadai Űrügynökségnek is dolgozom, ahol a tanácsadó testület tagja vagyok. De nemrég jártam a NASA-nál is, Houstonban, a Johnson Űrközpontban. Egyébként pedig előadásokat tartok, szerte a világon, és most már a negyedik könyvemen dolgozom. Szóval van mit csinálnom, nem unatkozom.

– Egy űrhajós tanácsai földlakóknak című könyve már 21 nyelven jelent meg, két éve magyarul is. Mit üzenne a magyar olvasóknak, akiknek ma este dedikálni fogja a könyvét?
– Nagyon örülök, hogy magyarul is megjelent a könyvem. Azért írtam meg ezt a könyvet, mert hasznos szerettem volna lenni a társadalom, az olvasók számára. Úgy éreztem, hogy ha elmondom, milyen problémákkal kellett szembenéznek az űrrepüléseim során és amikor az ISS parancsnoka voltam, és hogyan sikerült megoldanom a kritikus helyzeteket is, akkor ezzel olyan tanácsokat tudok adni, amelyek hasonló, kiélezett szituációkban a Földön is hasznosak lehetnek. Ezért is utaltam a könyv címében is, hogy valójában a földi élethez szerettem volna útmutatót, vagy legalább némi segítséget adni. Az, hogy már 21 nyelven kiadták a könyvet, azt mutatja, hogy az emberek szívesen fogadják ezeket a tanácsokat, ez pedig számomra nagy öröm. A könyvet az egyetemeken is használják, az állami iskolákban is, de még miniszterek is haszonnal forgatták.

– Szeretnék egy apró ajándékot átadni Önnek, ezt az érmét a Magyar Nemzeti Bank adta ki az első magyar műhold, a Masat–1 nevű cubesat sikeres repülése alkalmából. A műholdat 2012-ben indították, és lezuhanásáig, három éven át hibátlanul működött. Mit üzenne annak a csapatnak, amelyik a Budapesti Műszaki Egyetemen megalkotta hazánk első műholdját?
– A megismerés, a világűr meghódításának egyik jellegzetessége, hogy újszerűen gondolkozó emberekre van szükség. A földiektől eltérő problémákat kell megoldani, ami valóban komoly kihívást jelent az egyetemi hallgatók, a mérnökök és a tudósok részére. Fontos, hogy a Föld körüli pálya adta lehetőségeket kihasználjuk, hogy jobban megismerjük saját világunkat. Tudom, milyen nehéz munka ez, mert Kanada már számos műholdat és más eszközt juttatott a világűrbe. Tudom azt is, milyen nehéz munka lehetett, hogy ezt az Önök országában is sikerrel végrehajtsák, ezért szívből gratulálok a műholdat megépítő csapatnak!

– Olvasóink nevében is köszönöm az interjút, és további kellemes és hasznos magyarországi tartózkodást kívánok Önnek.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024