Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

DIÁKPÁLYÁZAT: Egy nap műholdak nélkül
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2014.10.15 07:15.)

Vajon mi történne akkor, ha egy napra az összes műhold leállna? Írj, rajzolj, készíts videót, blogot vagy honlapot, engedd szabadon a fantáziád a MANT diákpályázatán! Egyének és csapatok is indulhatnak.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), mint minden évben, idén is meghirdette hagyományos pályázatát, amelynek beadási határideje 2015. február 10. lesz. A jelentkezők nem csak a régebben szokásos esszéírásban mérhetik össze a tudásukat, hanem más izgalmas feladatokban is. Továbbra is lehet természetesen dolgozatot írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel grafika, poszter készítése, tervezési munka, videó készítése. Idei újdonság, hogy a választható feladatok közt megjelenik egy internetes blog vagy Facebook-oldal létrehozása a kiírt témával kapcsolatban. Ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, a pályázaton nem csak egyénileg, de 2–4 főből álló csapatokkal is indulhattok. (Az egyéni indulók és a csapatok munkáját természetesen külön-külön értékelik.)

A 2015-ös pályázat fő témája a műholdas technika felhasználása mindennapi életünkben. A cím (Egy nap műholdak nélkül) tág teret ad az ötleteknek és az alkotásoknak. A kiírás közelebbről meg is jelöl néhány szóba jöhető feldolgozási lehetőséget. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak ilyesmivel lehet foglalkozni a pályamunkákban. Bármilyen alkotást, ami a címmel kapcsolatba hozható, szívesen fogadnak. (Egy-egy ötlet akár az Űrvilág régebbi cikkeiből is meríthető, hiszen számtalan írásunk jelent meg a Mindennapi (űr)eszközök rovatcím alatt. - A szerk.)


Műholdas kommunikáció a légi irányításban. (Fantáziakép: ESA / P. Carril)

A javasolt (de nem kizárólagos) témák tehát:

  • Milyen lenne egy nap, ha nem lennének műholdak? (Pl. navigációs műholdak, távérzékelési műholdak, időjárási műholdak, kommunikációs műholdak?) Hogyan dolgoznánk ezek nélkül?
  • Kérdezd meg szüleidet, nagyszüleidet arról, hogyan oldották meg régen azokat a feladatokat, amelyeket ma műhold segítségével valósítunk meg? (Pl. hogyan működött az időjárás előrejelzése, vagy a navigáció?)
  • Mennyi ideig bírnánk ki űreszköz alapú szolgáltatások nélkül?
  • Hogyan kellene kezelni azt a helyzetet, ha hirtelen eltűnnének a Föld körül keringő műholdak?
  • Hogyan lehetne bemutatni a diáktársaid/szüleid/ismerőseid számára az űr alapú szolgáltatások fontosságát?
  • Olyan megtörtént esetek bemutatása, amelyek űr alapú szolgáltatások leállása miatt következtek be.
  • Különböző – létező – forgatókönyvek bemutatása, amelyek egy ilyen helyzetre készültek.

A pályázaton három csoportban értékelik a beérkezett munkákat. A 10-14 éves (általános iskolás) korosztály három legjobbja értékes könyvjutalomban részesül. Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben. A középiskolások (pontosabban a 15-18 évesek) közül a legjobb eredményt elérő pályázó térítésmentesen vehet részt a 2015-ös MANT Űrtáborban. A második helyezett űrtábori részvételi díjának felét, a harmadik helyezettének a harmadát elengedik. Az első öt legjobb pályamunkát benyújtó fiatal nyereménye itt is egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben.

Az érvényes pályamunkát beadó, a MANT Űrtábor életkori előírásainak megfelelő pályázók elnyerik a 2015-ös nyári MANT Űrtáborban való kedvezményes részvétel lehetőségét is, függetlenül az általuk elért helyezéstől.

A harmadik kategória a látássérült diákoké, akiknek a munkáit külön értékeli a zsűri, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal közösen. A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó három fiatal egy exkluzív látogatáson vehet részt egy budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben. Az érvényes pályamunkát beadó összes látássérült pályázó elnyeri a MANT ifjúsági tagságát, az esedékes tagdíj összegét a 2015. évre elengedik.

Ugyanilyen díjakat kapnak a legjobb csapatok tagjai is, akiknek a munkáját az egyéni indulóktól függetlenül értékelik. Ha valaki csapatban indul, akkor nem adhat be egyéni pályázatot.

A beküldött munkákat, alkotásokat a MANT által felkért szakértő zsűrik rangsorolják. A pályázat pontos részleteiről a MANT honlapján lehet tájékozódni, ahonnan a részletes kiírás is letölthető. A diákpályázat honlapjáról érhető majd el a határidő közeledtével a pályázatok beadására szolgáló internetes oldal is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024