Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elkezdődött a 63. világűrkongresszus
(Rovat: Álmuk a világűr, Űrpolitika - 2012.10.01 13:18.)

Október 1-jén egy formális megnyitóval elkezdődött a Nemzetközi Világűrkongresszus. Az öt napos rendezvényen több mint 1600 szakmai előadás hangzik el, emellett számos program nyújt lehetőséget a résztvevőknek kapcsolatépítésre.

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law, IISL) ebben az esztendőben Nápolyban tartja a Nemzetközi Világűrkongresszust. A 2012. október 1-5. között szervezett rendezvényre kétezer résztvevőt várnak, akik az űrtevékenység legkülönbözőbb területeit képviselik. A hivatalos megnyitóünnepségen Enrico Saggese, az olasz űrügynökség (ASI) elnöke, valamint Berndt Feuerbacher, az IAF elnöke köszöntötte a résztvevőket.


Beszédet mondott Luigi De Magistris, Nápoly polgármestere, Luigi Cesaro, a nápolyi térség elnöke, és Stefano Caldoro, a Campania régió vezetője. Francesco Profumo, az oktatásért, egyetemekért és kutatásért felelős miniszter üzenetben köszöntötte a résztvevőket. Profumo az ESA miniszteri tanácsának az elnöke is, és üzenetében kiemelte az IAF korábbi elnöke, Luigi G. Napolitano munkásságának fontosságát.


A rendezvény szervezői ösztöndíjak és kedvezményes részvételi díjak segítségével ösztönzik egyetemisták, főiskolások valamint fiatal kutatók részvételét. A tavalyi esztendőben, a Fokvárosban rendezett eseményen a 3000 résztvevő közül több mint 600 volt 35 év alatti. Az idei évben a kanadai CSA (Canadian Space Agency), az európai ESA (European Space Agency), a japán JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency), a koreai KARI (Korea Aerospace Research Institute), az amerikai NASA (National Aeronautics and Space Administration) és az ausztrál VSSEC (Victorian Space Science Education Centre) összesen 75 hallgató részvételét támogatta, közöttük egy magyar hallgatóval. Orgel Csilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem másodéves MSc-s hallgatója az ESA ösztöndíjával vesz részt a kongresszuson, és "Tudományos eredmények és tapasztalatok egy integrált emberes Mars analógia kutatásból a Rio Tinto területről" címmel tart előadást.

A konferencia számokban: 8 plenáris ülés, 3 ismeretterjesztő előadás, 3 rendkívüli hírblokk és 160 szakmai szekció az alábbi területeken: tudomány és felfedezés, alkalmazások, technológia, infrastruktúra, űr és a társadalom. A szakmai előadások mellett egy kiállítás is a konferencia szerves részét képezi, több mint 50 kiállítóval. Csütörtökön, a Nemzetközi Világűrhét kezdetén Buzz Aldrinnal találkozhatnak a résztvevők, a pénteki, nagyközönség számára is nyitott napon pedig Neil Amstrongra emlékeznek a jelenlévő űrhajósok.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az 1951-ben megalakult IAF tagszervezetei közül az egyetlen, amely Magyarországot képviseli, jogelődje révén már 1959 óta. Az IAF-nek több mint 220 tagja van (űrügynökségek, egyesületek, kutatóintézmények, egyetemek). A konferencián ebben az évben is vannak magyar kutatók az előadók között, a MANT pedig – a 2010-es prágai és 2011-es fokvárosi konferenciához hasonlóan – egy vacsorát szervez a magyar résztvevők számára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024