Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bemutatkozik a Puli csapat földi szimulációs holdjárója
(Rovat: Álmuk a világűr - 2012.09.25 07:15.)

A Puli Space első tesztrovere a Kutatók Éjszakájára és Marokkóba is ellátogat.

A Puli Space csapat földi szimulációs tesztrovere lassan elnyeri végső formáját, és bemutatkozik a nagyközönségnek. Nagy elismerés, hogy a rovert beválogatták az ÖWF (Osztrák Űrfórum) MARS2013 Mars-szimuláció kísérletsorozatába, ahol a marokkói sivatagban kell majd bizonyítania. A Puli Space ismeretterjesztő tevékenysége is elismerésben részesült, blogjukat (szerzője Huszta Krisztián) választotta a Goldenblog zsűrije az idei év legjobb szakértői blogjának.


Az Iteráció 2 munkanéven futó földi tesztrover a következő nagy lépés a Puli Hold felé vezető útján, a Google Lunar X Prize kihívás keretében. Ez az első prototípus, amellyel a gyakorlatban lehet tesztelni a csapat mérnökeinek innovatív megoldásait a terepen való mozgástól az áramellátásig és a kommunikációig. A rover az ősz folyamán számos teszten esik majd át, például különböző terepviszonyokkal kell megküzdenie, amíg elnyeri végső formáját. A kíváncsibbak már majdnem kész állapotában is találkozhattak vele a Jövő Hídján, és ott lesz a Kutatók Éjszakáján, 2012. szeptember 28-án, Budapesten, a TIT Planetárium körfolyosóján is. Ugyanaznap a csapat vezetője és alapítója, Dr. Pacher Tibor a Pozsonyi Magyar Intézetben fogja bemutatni a Puli Space csapat terveit a határon túli érdeklődőknek.

A földi szimulációs tesztroverre a legnagyobb megpróbáltatás 2013 februárjában vár. Nagy elismerésül szolgált a csapatnak, hogy a rovert beválogatták az Osztrák Űrfórum (ÖWF) által szervezett MARS2013 kísérletsorozatba. A MARS2013 egy egy hónapon át tartó, szimulált marsi küldetés, amely során számos kísérletet hajtanak végre a marokkói sivatagban. Bár a Puli nem a Marsra, hanem a Holdra készül, ez egy nagyon jó alkalom a csapat mérnökei számára, hogy a rover stabilitását és megbízhatóságát teszteljék. A csapattagok itthonról irányítják majd a rovert, sztereó kamerák segítségével fogják feltérképezni a környezetét és meghatározni az útvonalát – épp, ahogy a Hold esetében is tervezik.

A Puli Hold-misszióját és ismeretterjesztéssel kapcsolatos elképzeléseit bárki támogathatja. A kezdeményezés részleteiről, a támogatási lehetőségekről a Puli Space honlapján lehet tájékozódni. (Forrás: Puli Space sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024