Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrtábor és előadások Kecskeméten
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2012.06.26 07:15.)

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2012-ben is megrendezi nyári Űrtáborát. Július első hetében Kecskeméten nyilvános előadások is lesznek – nem csak táborlakóknak!

Az egy hétig tartó, július 1-7. között zajló Űrtábor ideje alatt a résztvevő középiskolás diákok számos izgalmas és érdekes program, előadás, vetélkedő részesei lehetnek. Bővíthetik az űrtevékenységgel, az űrkutatás változatos alkalmazásaival kapcsolatos ismereteiket. Emellett megismerkedhetnek a környék érdekességeivel, és Lakitelekre is ellátogatnak.

A 2012-es tábor tervezett programjában szerepelnek többek között csillagászati megfigyelések, a kecskeméti Planetárium, a repülőorvosi kutatóintézet, a repülőtér meglátogatása, önjáró „bolygókutató” robotok irányítása, kerekasztal-beszélgetés a kozmikus társkeresésről. A diákok érdekes előadásokat hallhatnak a például a Naprendszer változatos világáról, a Marsra augusztusban leszálló amerikai Mars Science Laboratory űrszondáról, a műholdas távközlésről, űreszközök építéséről. Az egész héten át az űrtábor résztvevői csapatokba szervezve, játékos formában mérhetik össze tudásukat, ügyességüket és szerencséjüket.

Természetesen az Űrtáborból sem hiányozhat az első magyar műhold! Az idén pályára állított Masat-1-et bemutató előadás is elhangzik, de a műhold két átvonulása között a csapatoknak megoldandó feladatuk is lesz. Nem csak a kis magyar műegyetemi műhold alkotói, de más fiatal, pályájukat kezdő hazai kutatók is ellátogatnak a diákokhoz, hogy személyes példájukkal is bemutassák, miképpen válhat valakiből űrszakember. A tábor programját hagyományosan egy fergeteges csapatvetélkedő zárja.

Ha már az ország minden tájáról, sőt a határainkon túlról (a Vajdaságból és Kárpátaljáról) is összegyűlnek a diákok, nem maradnak el a kirándulások, a környék nevezetességeinek, látnivalóinak a megismerése sem. Lesz például „Naprendszer-séta” Kecskeméten, de a szabadidő eltöltésébe a strandolás is belefér majd. Az űrtábori résztvevők – mintegy 30 diák és táborvezető, szakmai segítő – szerdára kirándulást terveznek a közeli Lakitelekre, ahol vendégül látja őket a Népfőiskola. Ott a tervek szerint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is köszönti a résztvevőket.

Az idei tábor időpontja 2012. július 1. (vasárnap) – július 7. (szombat), a „bázisa” Kecskeméten a Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium lesz.

Az űrtábor nem csak a táborlakóknak szól! A tábori programokkal párhuzamosan három, a nagyközönségnek szóló előadásra is sor kerül, amelyeket elismert hazai szakemberek tartanak.
július 3. (kedd): Az első magyar műhold (A Masat-1 csapatának tagjai)
július 4. (szerda): Csillagászati világképünk változásai az Ókortól az Űrkorszakig (Zombori Ottó)
július 5. (csütörtök): Magyarok égen és földön (Both Előd)
Az előadások helyszíne a Kecskeméti Planetárium (Lánchíd u. 18/a.), a kezdési időpont mindegyik napon 18 óra. Az előadások látogatása ingyenes!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024