Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

PROGRAMAJÁNLÓ: „Magyarok a Marson”
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2012.05.08 13:15.)

Már csak alig 4 nap a landolásig: a Hetedik Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyét 2012. május 12-én rendezik.

Az ezúttal Szegeden zajló rendezvényen a távvezérlésű robotokat tervező, megépítő és irányító, diákokból álló csapatok mérik össze tudásukat. 2012-ben ismét érdekes és izgalmas versenynek nézhetünk elébe, már az utolsó előkészületek zajlanak. A rendezők és a résztvevők a szokásokhoz híven újabb kihívásokkal néznek szembe, a Hetedik Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenye, rövidebb és népszerűbb nevén a Magyarok a Marson szombati (május 12-i) döntőjét élőben közvetítik az interneten is.


A 2012-es „Magyarok a Marson” verseny helyszíne Szegeden. (Kép: magyarokamarson.hu)

A verseny hivatalos programja reggel 9:30-kor a megnyitóval kezdődik, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa Tagintézményének tornatermében. A rendezvény ingyenesen látogatható, mindenkit szeretettel várnak.

A 2012. évi verseny feladatainak rövid összefoglalása. (Video: magyarokamarson.hu)

A csapatok már május 11-én estétől birtokukba vehetik a helyszínt, ahol az éjszaka folyamán lehetőség nyílik a saját tervezésű robotok előzetes kipróbálására, a pálya „bejárására”. Szükség esetén a diákok elvégezhetik a javításokat, vagy akár komolyabb módosításokat is végrehajthatnak a robotokon, a helyszínen kialakított rögtönzött „műhelysarokban”.

Ha valaki mégsem tudna személyesen részt venni a programon, a tervek szerint az este 7 óráig tartó egész napos rendezvény a Galileo Webcast internetoldalán élőben is követhető lesz.

Érdekességként megemlítjük, hogy a már hetedik éve megrendezésre kerülő, civil szervezésű verseny jelentőségét kiemeli az a tény is, hogy a 2008-as „Magyarok a Marson” verseny első helyezett ’VAC’ csapata az akkori siker után további rendezvényeken is bemutathatta saját fejlesztésű nyertes robotkonstrukcióját. Majd a csapatot alkotó mérnökhallgatók a 2012. február 13-án sikeresen pályára állított Masat-1 első magyar műhold ötletgazdái lettek, és napjainkban a történelmi jelentőségű műholdat fejlesztő, üzemeltető fiatal mérnökcsapat „kemény magját” alkotják.

Emlékeztetőül és hangulatkeltésül: a 2008-as verseny összefoglalása. (Video: magyarokamarson.hu)


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021