Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lisa lesz a „mi” Galileo műholdunk neve
(Rovat: Álmuk a világűr, Galileo - 2012.01.26 07:15.)

Kedden eredményt hirdettek a magyarországi Galileo gyermekrajzversenyen. A győztes 11 éves lány nevét viseli majd az európai navigációs műholdrendszer egyik tagja.

Kraaijvanger Lisa Viktória, a Fillér utcai általános iskola tanulója nyerte el az első helyezést az Európai Bizottság által 9 és 11 év közötti gyerekek számára tavaly meghirdetett Galileo rajzpályázaton Magyarország esetében.

Az Európai Unió Házában kedden tartott eredményhirdetésen kiderült, hogy Magyarországról 781 pályamunka érkezett be. A gyerekeknek egy olyan pályaművet kellett elkészíteniük, amely a világűrt vagy az űrrepülést mutatja be. A rajzok bármilyen technikával készülhetnek, filctollal, festékkel, ceruzával, szénnel, vagy csillámmal.

A magyar bíráló bizottság tagjai között volt Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára mellett Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Farkas Bertalan űrhajós és Süveges Gergő újságíró-műsorvezető.
A félig magyar, félig holland származású kislány, Kraaijvanger Lisa Viktória győztes rajza, valamint a január 24-én tartott díjátadáson készült képek. (Fotó: MTI / Kovács Attila)

A Galileo rajzversenyek során mind a 27 EU-tagállamból kiválasztanak egy rajzot, amelynek alkotójáról a program keretében felbocsátandó 27 műhold egyikét nevezik el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024