Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

„Megérintettük a világűrt...”
(Rovat: Álmuk a világűr - 2011.11.03 04:00.)

Egyedülálló tudományos ballonkísérletre került sor október 31-én a nyugati végeken, a Vega Csillagászati Egyesület szervezésében. Első ízben sikerült Magyarországról felbocsátott, csillagászati célú szondával elérni a világűr alsó határait jelentő magasságot.

A Vega Csillagászati Egyesület közleménye szerint az eseményt a közeli világűrben végrehajtott kísérletnek, így hazai űrcsillagászati eredménynek tekintik. A „közeli világűr” az a térség, ahol már az utasszállító repülégépek nem repülnek (kb. 20 km magasság fölött), de a műholdak még nem keringhetnek Föld körüli pályán (kb. 100 km alatt).


Az épülő Hegyhátsáli Csillagvizsgáló – az első képek egyike a ballonról.

A Zala megyei Vega Csillagászati Egyesület (VCSE) egy kutatóballont küldött a földi magaslégkörbe. Az Astrotech KKT felbecsülhetetlen értékű támogatásával, 2011. október 31-én, 11 óra 58 perckor a Hegyháti Csillagvizsgálóból (Hegyhátsál, Vas megye) felbocsátott, hidrogénnel töltött ballon hozzávetőleg 27 km-es magasságot ért el 13:20 tájban. Végül Balatonberénynél, kb. 150 méterre landolt a Balatonban 14:13-kor. A későbbi, részletesebb adatelemzések kimutathatják, hogy esetleg eltérő, akár nagyobb magasságot ért el a ballon.

Sodródása közben a műszeregysége folyamatosan gyűjtötte a pozícióadatokat, és felvételeket készített a világűrről és a földfelszínről. ELF és VLF rádióhullámokat is vizsgáltak. Ezek nagyrészt természetes eredetű jelek, melyeket ebből a magasságból még nem észleltek ballonokkal. Technikai és repülési szempontból ez a magasság már a közeli világűr határa.


Itt már nagyon ritka a légkör. Bár egy megfagyott páracsepp kitakarja a látómező egy részét, a kép bal oldalán jól látszik a világűr sötétje, a sűrűbb levegőrétegek kezdete, és a kék légkör. (Képek: VCSE)

A ballon kb. 1,4 kg-nyi mérőműszert vitt magával. A szerkezet sodródásából a magaslégköri szelek sebességét és irányát mérhették meg, amelyekről ebből a magasságból viszonylag kevés mérési eredmény áll rendelkezésre. Ezek a szelek befolyásolják például azt, hogy egy kisebb meteorit pontosan hol ér talajt: a meteoritok felkutatását tehát felgyorsíthatják a mérési eredmények ismeretében. Kb. 800 felvételt készítettek repülés közben a Földről és a világűrről. E felvételek érdekessége, hogy kb. 25 km magasságból a Holdat is sikerült lefényképezni. Ilyen magasságból, Európából még nem készítettek felvételt égi kísérőnkről. A további felvételeken Vas és Zala megye települései, tájai látszanak, illetve a Keszthelyi-öböl, a Balaton és a Bakony, valamint Európa közeli hegyei is felismerhetők. A közeli világűr alsó határán végrehajtott kísérleteket tagtársaik, barátaik, a VCSE és az Astrotech KKT szponzorálta.

További információ, háttéranyag és képek a VCSE alább megadott honlapján érhetők el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023