Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

DIÁKPÁLYÁZAT: Kisbolygó-látogatások
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás - 2011.10.24 07:15.)

Az emberek látogatnak meg egyet a közeljövőben? Esetleg a Földet „látogatja meg” egy kisbolygó? Tedd próbára tudásod, engedd szabadon a fantáziád! A Magyar Asztronautikai Társaság ismét meghirdette diákpályázatát.

Ha jövőre nem is lesz világvége, az biztos, hogy lesz diákpályázat! A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idén októberben is meghirdette hagyományos pályázatát, amelynek beadási határideje 2012. február 15. A jelentkezők immár harmadik éve nem csak a korábban szokásos esszéírásban mérhetik össze a tudásukat, hanem más izgalmas feladatokban is. Továbbra is lehet természetesen dolgozatot írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel grafika, poszter készítése, tervezési munka, vagy akár egy kérdéssor megválaszolása. A 2012-es pályázat fő témája: Kisbolygó-látogatások. A cím tág teret ad az ötleteknek és az alkotásoknak. A kiírás közelebbről meg is jelöl néhány szóba jöhető témalehetőséget. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak ilyesmivel lehet foglalkozni a pályamunkákban. Bármilyen alkotást, ami a címmel kapcsolatba hozható, szívesen fogadnak. (Elindulásképp egy-egy ötlet akár az Űrvilág régebbi cikkeiből is meríthető. Ezekből segítségképpen egy válogatás található az oldal alján. - A szerk.)


Űrhajós dolgozik egy kisbolygón. (Fantáziakép: NASA)

A javasolt (de nem kizárólagos) témák tehát:

  • kisbolygók, üstökösök megközelítése, leszállás űreszközökkel;
  • űrhajósok utazása kisbolygókhoz;
  • egy kisbolygó „meglátogatja” a Földet;
  • magyar eredmények a Naprendszer kis égitestjeinek kutatásában;
  • kisbolygók fejlődéstörténete.


Egy nagyméretű kisbolygó becsapódása a Földön. (Fantáziakép: NASA / Don Davis)

A pályázaton három csoportban értékelik a beérkezett munkákat. A 10-14 éves (általános iskolás) korosztály két legjobbja értékes könyvjutalomban részesül. Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben. A középiskolások (pontosabban a 15-18 évesek) közül a legjobb eredményt elérő 1 lány és 1 fiú térítésmentesen vehet részt a 2012-es MANT Űrtáborban. Az első öt legjobb pályamunkát benyújtó fiatal nyereménye itt is egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben.

Az érvényes pályamunkát beadó, a MANT Űrtábor életkori előírásainak megfelelő pályázók elnyerik a 2012-es nyári MANT Űrtáborban való kedvezményes részvétel lehetőségét is, függetlenül az általuk elért helyezéstől.

A harmadik kategória a vak és gyengénlátó diákoké, akiknek a munkáit külön értékeli a zsűri, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal közösen. A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó két fiatal egy exkluzív látogatáson vehet részt egy budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben. Az érvényes pályamunkát beadó összes látássérült pályázó elnyeri a MANT ifjúsági tagságát, az esedékes tagdíj összegét a 2012. évre elengedik.

A beküldött alkotásokat a MANT által felkért szakértő zsűrik rangsorolják. A pályázat pontos részleteiről a MANT honlapján lehet tájékozódni, ahonnan a részletes kiírás is letölthető. A diákpályázat honlapjáról érhető el a pályázatok majdani beadására szolgáló internetes oldal is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021