Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai gyerekek nevei hódítják meg a világűrt
(Rovat: Álmuk a világűr, Galileo , Navigáció és térképészet - 2011.09.05 07:15.)

Az Európai Bizottság rajzpályázatot hirdet, melyen 9-11 év közötti magyar diákok is részt vehetnek. A nyertesről elneveznek egy műholdat.

Európa saját műholdas navigációs rendszert épít ki, melynek neve Galileo. Ez lesz az Európai Unió első globális lefedettséget biztosító, polgári felügyelet alatt álló helymeghatározó rendszere. A program során legalább 27 műholdat juttatnak a világűrbe, ami lehetővé teszi, hogy Európa továbbra is az űrtechnológia élvonalában maradjon, illetve biztosítani fogja az amerikai GPS rendszertől független hozzáférést a műholdas navigációhoz. A műholdas rendszert számos területen használják majd, a szállítmányozástól a mobiltelefonos alkalmazásokig.

Ebből az alkalomból az Európai Bizottság 2011. szeptember 1. és november 15. között rajzpályázatot hirdet. A rajzpályázat az Európai Unió mindegyik tagállamát érinti, és mind a 27 EU tagállamból kiválasztanak egy rajzot, amelynek alkotójáról a program keretében felbocsátandó 27 műhold egyikét nevezik el. A pályázati kiírás szerint hazánkból Magyarországon élő 9-11 éves korú gyermekek vehetnek részt.

A részvételhez a gyerekeknek egy, a „világűr és az űrrepülés” témájához kapcsolódó alkotást kell beküldeniük. A beküldött kép ábrázolhatja például a Földet más bolygókkal, műholdakkal együtt, vagy a Galileo műholdak rakétáinak indítását. Az elkészült képeket be kell szkennelni vagy le kell fényképezni, és fel kell tölteni a pályázat hivatalos weboldalára. Minden gyermek csak egyetlen képet tölthet fel.

A pályázat 2011. szeptember 1-től november 15-ig tart. A nyertest egy közismert személyiségekből álló országos zsűri választja ki, amelynek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is tagja lesz.

A nyertes pályázat kihirdetésére egy díjkiosztó ünnepségen kerül sor, ahol a gyermek egy oklevelet és a róla elnevezendő valódi műholdat jelképező ajándékot kap.

A pályázattal kapcsolatos további részletek a verseny hivatalos weboldalán olvashatóak: http://www.galileocontest.eu/hu/registration


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024