Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gagarin-bélyegblokk a Magyar Postától
(Rovat: Álmuk a világűr, Gagarin 50 - 2011.04.13 06:15.)

50 éve járt először ember a világűrben. A jeles évfordulót április 12-én egy 600 Ft névértékű bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a Magyar Posta.

Az ünnepélyes bélyegkibocsátás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum városligeti Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítótermében zajlott. (A Petőfi Csarnok épületében levő kiállítóhely még csendes volt, a felújított űrkutatási bemutató május 1-jétől lesz majd látogatható.)Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (balra) és Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért (és egyúttal az űrkutatásért is) felelős államtitkára saját kezűleg látta el emlékbélyegzővel az új Gagarin-bélyegblokk elsőnapi borítékait.

A fél évszázados évforduló tiszteletére megjelenő sorszámozott, alkalmi bélyegblokk az űrutazást hírül adó egykori újság hangulatát idéző kompozíció. (Az ötletes grafikai megvalósítás tehát kicsit „rokona” az Űrvilágban most futó, a korabeli eseményeket idéző cikksorozatnak. – A szerk.) A bélyegképen és a keretrajzon olvasható egy, az ötven évvel ezelőtti eseményeket megörökítő ismeretterjesztő írás, amelynek szerzője dr. Both Előd fizikus, csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója. A blokk bélyegképén „Az első ember a világűrben” című írás és a Vosztok-1 űrhajó képe látható. A blokk keretrajzán az újságcikk formátumba tördelt szöveg mellett Gagarin portréja jelenik meg.


A borítékon található grafikai kompozíció elemei a Vosztok-1 szerkezeti képe, az évfordulóra utaló szám a földgömbbel és Gagarin aláírása. Az alkalmi bélyegző grafikáján az évfordulót megörökítő felirat olvasható. A 600 forint névértékű, 100 ezer példányban a Pénzjegynyomában ofszet eljárással készült bélyegblokkot Berky Péter tervezte, április 12-én jelent meg.„Az Űrvilág olvasóinak” – a blokkot tervező Berky Péter grafikusművész és Both Előd, a bélyegképre és keretrajzra került szöveg szerzője dedikálásával.


Berky Péter épp az Űrvilág olvasóinak szánt borítékot írja alá.


Berky Péter (balra) és Both Előd a bélyeget bemutató plakát előtt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024