Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Űrvilág a Világűrkongresszuson
(Rovat: Álmuk a világűr, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2010.09.30 08:00.)

Az idén nyolc éves hírportálunk tegnap bemutatkozott a „nemzetközi porondon”, a Prágában zajló 61. Világűrkongresszus ismeretterjesztéssel foglalkozó szimpóziumán.

A kongresszus szakmai programjában szeptember 29-én délután tucatnyi előadás foglalkozott az űrkutatási ismeretek népszerűsítésének módjával, tapasztalataival. Szó esett töbek között a Nemzetközi Világűrhét elmúlt tíz évéről. Az ENSZ által indított, minden évben október 4-10. között tartott eseménysorozathoz bárki csatlakozhat a maga kezdeményezésével, s ezt világszerte egyre többen meg is teszik. Különös érdeklődés tapasztalható a fejlődő országokban. A Szptutnyik-1 1957-es felbocsátásának évfordulója köré szervezett programsorozat hatékonyan segíti az űrkutatás népszerűsítését.

A résztvevők hallhatták, hogyan készül az Európai Űrügynökség (ESA) kifejezetten 6-12 éves gyerekeknek szánt ESA Kids honlapja. A hat európai nyelven is elérhető információs oldalakat gyakran olvassák felnőttek is, hogy alkalomadtán jobban megértsék a „felnőtt” ESA-honlapon megjelenő híreket – bár ezt kevesen vallják be. Az amerikai űrhivatal, a NASA képviselője beszámolt arról a rengeteg, és egyre megújuló, új internetes csatornákat is igénybe vevő kezdeményezésről, amelyekkel az amerikai adófizetők űrtevékenységgel kapcsolatos érdeklődését elégítik ki.

A sokkal szerényebb körülmények közt, nonprofit alapon működő Űrvilággal kapcsolatban elmondtuk, hogy több mint 8 év óta folyamatosan dolgozunk. Létezésünk alapja szerzőink és szerkesztőink lelkes és önkéntes hozzájárulása, alapvető működési költségeinket támogatóink segítségével tudjuk fedezni. Már jó ideje naponta legalább egy új hírrel jelentkezünk, a régebbiek pedig mind elérhetők archívumunkban. Fő célunk, hogy magyar nyelven, közérthetően, szakmailag jó színvonalon közöljünk információkat – nem csak olyan dolgokról, amelyek a hagyományos sajtóban is megjelennek, de az űrtevékenység mindennapi hasznáról, alkalmazásairól is. Fontos feladatunknak tartjuk a hazai eredmények ismertetését. Szóltunk arról, hogy a közvetlen látogatottság mellett közvetett módon is hatással vagyunk a közvéleményre, hiszen anyagainkat sok helyen átveszik, híreink nyomán pedig néha más, sokkal népszerűbb médiumok is fel-felkapnak egy-egy témát.

A bemutatkozás értelme a tapasztalatcsere volt. Megismerkedtünk egy négy éve alapított spanyol nyelvű portállal (programaespacial.com). A különbözőségek mellett – például hogy a spanyol a Föld második legelterjedtebb nyelve, ebből adódóan más a készítők és az olvasók nagyságrendje is – számos hasonlóság van köztünk, ami a céljainkat, a működésünk módját és a gondjainkat illeti.

A Világűrkongresszus tegnapi napján egyébként más szimpóziumokon más magyar előadások is elhangzottak. Szántó Péter (MTA KFKI AEKI) a Nemzetközi Űrállomáson elhelyezett Pille dózismérőkkel kapcsolatos új eredményekről, Zábori Balázs (BME) az európai ESEO műholdra készülő Tritel doziméterről beszélt. Almár Iván a SETI és az asztrobiológia egyre erősödő kapcsolatáról, a Rio- és a London-skáláról tartott előadást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024