Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pulit a Holdra!
(Rovat: Álmuk a világűr - 2010.09.17 07:15.)

A Puli Space Technologies Kft. csapata készen áll, hogy a Google Lunar X Prize nemzetközi versenyében részt vegyen.

Szeptember 16-án Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és a Team Puli vezetője, az Óbudai Egyetemmel és a Google Magyarországgal közösen tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Puli Csapata készen áll, hogy nevezzen a Google Lunar X Prize (GLXP) nemzetközi megmérettetésére. A 30 millió amerikai dollár összdíjazású verseny kiírása szerint a 20 millió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el – legalább 90%-ban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra és hajt végre bizonyos feladatokat a megadott határidőn belül.

William Pomerantz, a Google Lunar X Prize projektigazgatója Los Angelesből küldött videóköszöntőjében méltatta a Puli eddigi teljesítményét, és kifejezte azon várakozását, hogy a Team Pulit a sikeres előregisztráció után mielőbb hivatalos GLXP csapatként üdvözölhesse. Pomerantz rámutatott a holdkutatás korábbi magyar vonatkozású eredményeire is, többek között Pavlics Ferenc, az Apollo holdautók főkonstruktőrének kiemelkedő munkájára.

Az űrkutatás népszerűsítésével foglalkozó Dr. Pacher Tibor és Vizi Pál Gábor, a Központi Fizikai Kutatóintézet űrtechnológiai fejlesztőmérnöke 2009-ben úgy döntöttek, hogy csapatot szerveznek és neveznek a GLXP-re, mert véleményük szerint egy ilyen ambiciózus misszió sikeresen teljesíthető, a szükséges szaktudás és technológia is rendelkezésre áll. A csapat 2010 júliusában lett teljes. A több területen is rendkívüli kihívásokat jelentő vállalkozás munkálatai gőzerővel folynak a kapcsolódó területek kiemelkedő eredményeket elért fiatal mérnökeivel és kutatóival.

A feladat teljesítésével a Puli Csapat célja, hogy pozicionálja a magyar nemzet tudományos erőfeszítéseit, eredményeit, ezáltal erősítse a magyar tudomány és kultúra nemzetközi színvonalát, új távlatokat és inspirációt nyújtva azoknak, akik műszaki-tudományos pályára készülnek. Ehhez párosul a projekten végzett munka mellett folytatott kiterjedt, űr- és holdkutatással kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenység, amire már csak azért is szükség van, hogy szélesebb tömegek figyelmét is fel tudják hívni a misszióra, annak társadalmi támogatottságot szerezzenek.

A Puli Csapat mögött álló cégjogi entitás, a Puli Space Technologies Kft. a feladat teljesítésével szeretné letenni egy gazdaságilag is fenntartható magyar űripari vállalkozás alapjait. A cég a jövőben a magyar űrüzletágat nemzetközi szinten kívánja képviselni és erősíteni azáltal, hogy egy gazdaságilag is megtérülő, a hazai gazdaságot erősítő befektetéssé kíván fejlődni.

Dr. Turmezei Péter, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának dékánja a sajtótájékoztatón üdvözölte a programot, és az együttműködést, amelyet mindkét fél feltétlenül a versenykiírás keretein belül kíván tartani. Az Egyetem a Csapat számára biztosít minden olyan infrastrukturális szükségletet és szellemi erőforrást, amit a fejlesztések megkívánnak, illetve örömmel vesz részt hasonló különleges projektekben.

A Google képviseletében Arany János, a magyarországi leányvállalat képviselője elmondta, hogy a cég hagyományosan nagy figyelmet fordít az emberiség egyetemes tudásának fejlesztésére, küldetésének tekinti a világon fellelhető információk rendszerezését és általánosan elérhetővé, illetve használhatóvá tételét. Ennek a filozófiának a jegyében születtek az olyan projektek, mint a Google Maps, Google Sky, Book Search, a megújuló energia előállítását célzó energetikai projektek, és legújabban a Google Lunar X Prize is. Az internet alapelve, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indul, és ezért a Google nagy örömmel fogadja, hogy magyar csapat is indul a versenyben, képviselve a kisebb országok tehetséges szakembereit is.

Dr. Pacher, a Puli Csapat vezetője egy allegóriába csomagolva vezette elő mondanivalóját, amelyben úgy utalt a Puli Csapatára, mint a magyar népmesék egyik különösen kedvelt szereplőjére, a legkisebb királyfira, aki folyton lehetetlen küldetéseket vállal azért, hogy bebizonyítsa, méltó a trónra. A projekt sikerével kapcsolatban elmondta, hogy elengedhetetlen lesz az alázatosság, némi szerencse illetve, a magyar társadalom támogatása.

Vizi Pál Gábor fantáziadús bemutatójával a „minimál terv” növekvő létjogosultságára hívta fel a figyelmet. A szintén alapító tag tudós a roverkoncepciók mellett arra mutatott rá, hogy nem feltétlenül kell óriási állami költségvetés és apparátus egy holdmisszió kivitelezéséhez, sokkal inkább előtérbe kerül a kreativitás, illetve a legolcsóbb/legjobb szemlélet, ezért tűzte ki a díjat a Google. A bemutatott Puli 0.1-es demorover háztartási és játékboltban elérhető eszközökből készült: műanyag vájlingból, távirányítású autóból, vállfából és kólás kupakból, hogy demonstrálja a súlypont-áthelyezéses gömbroveres haladást.

Vázsonyi Miklós, a Puli Space Technologies Kft. ügyvezető igazgatója a „challenge” alapú kutatásfinanszírozás teremtette lehetőségeket méltatta, amelyek között a Google Lunar X Prize, a maga 30 millió dolláros összdíjával az eddigi legjelentősebb. Az ügyvezető szintén beszámolt a Csapat terveiről, ami a nevezés 50 ezer dolláros díjának előteremtését illeti. A Kis Lépés Klubot azért hozták létre, hogy a nagyobb szponzorok mellett mindenki egyéni szinten, akár 1000 forintos összeggel is támogatni tudja a Puli küldetését. Akik ezt megteszik, azoknak a szonda elviszi a nevét a Holdra, illetve számukra egyéni, sorszámozott holdfényképet készít.

Végül a Puli Csapat első, saját készítésű népszerűsítő videója:

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024