Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Magyarok az Űrkorszakban
(Rovat: Álmuk a világűr, A hét képe - 2008.08.30 11:00.)

Gyulaházán emlékszobát alakítottak ki a falu híres szülötte, Farkas Bertalan űrhajós tiszteletére. Kiderül, hogy ki nyerte helyes megfejtéséért az Ekren Kiadó kötetét.

Horváth András és Szabó Attila Űrkorszak című új könyvében az elmúlt bő 50 év fontos nemzetközi űrkutatási eseményeit, mérföldköveit eleveníti fel. Emellett külön fejezet foglalkozik Magyarország szerepével. Szó esik Farkas Bertalanról is, aki első magyar űrhajósként 1980-ban jutott a világűrbe, a szovjet Szaljut-6 űrállomás fedélzetére. Szülőfalujában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Gyulaházán kis repüléstörténeti és űrhajózási kiállítással tisztelegnek előtte.


Farkas Bertalan-emlékház, Gyulaháza.

A szovjet-magyar űrrepülés 25. évfordulóján, 2005-ben Gyulaházára látogattak a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által szervezett 12. Ifjúsági Űrtábor résztvevői.


Az első magyar űrhajós saját szkafanderes „másolata” mellett, a MANT 2005-ös nyári űrtáborának alkalmával. (Kép: urtabor.hu)

Örömmel jelentjük, hogy rejtvényünkre a péntek éjféli határidőig közel félszáz megfejtés érkezett. A hibátlan választ beküldők közül kisorsolt szerencsés játékosunk, Asztalos Emese az Ekren Kiadó jóvoltából az Űrkorszak című kötet egy példányát kapja jutalmul. Nyereményéhez gratulálunk, az átvétel részleteivel kapcsolatban rövidesen felvesszük vele a kapcsolatot! A többiek se veszítsék el lelkesedésüket, hiszen hamarosan jelentkezünk rejtvénysorozatunk második fordulójával. A tét változatlan!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024