Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

PÁLYÁZAT: Adj nevet egy űreszköznek!
(Rovat: Álmuk a világűr, Korszerű oktatás , Rosetta üstökösprogram - 2003.12.02 10:13.)

Már 12 éves vagy, de még nem múltál el 25? Örülnél ha a kouroui indítóállás mellől, vagy a darmstadti irányítóközpontból nézhetnéd végig az üstököshöz induló - és magyar részvétellel épülő - Rosetta űrszonda rakétájának startját? Akkor ez a pályázat Neked szól!

Valamikor 2004 elején egy Ariane 5 hordozórakéta indítja majd el a Rosetta űrszondát a Csurimov-Geraszimenko üstökös felé. Az ESA programjának egyik kulcsa az a leszállóegység, amelyet 8 európai ország (Ausztria, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Írország, Magyarország, Németország és Olaszország) összesen 11 vállalatából álló konzorcium fejlesztett ki. 2014-ben ez lesz az első űreszköz, amely leszáll egy üstökös magjára. A konzorcium tagjai most felkérik a fiatalságot, hogy segítsenek nevet találni a leszálló egység számára – ezáltal soha nem látott lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek egy történelmi jelentőségű bolygókutatási programban!

Az üstökösök talán a legaktívabb és legtitokzatosabb égitestek a Naprendszerben. Leszálló egységet küldeni egy üstökös magjára egyike a legmerészebb vállalkozásoknak az űrkutatásban.

Nem lehetséges, hogy egy ilyen űreszköz névtelen maradjon, ezért szervezzük a pályázatot egy alkalmas név megtalálása érdekében. A pályázat minden 12 és 25 év közötti fiatal számára nyitva áll. A mai naptól kezdve 2004. január 5-ig beadhatók a név-javaslatok, valamiféle indokolással együtt (lásd az útmutatót) a megadott honlapra.

A magyar honlap címe:
http://www.konkoly.hu/rosetta.html

Az elfogadott nevet és a győztesek nevét (akik csak a konzorcium országaiból pályázhatnak) 2004 elején jelentjük be.

Díjak:

Az első díj háromnapos kouroui (Francia Guayana) tartózkodást jelent a rakéta indításához kapcsolódóan, teljes ellátással! Kiskorú pályázó esetében az első díj tartalmazza egy felnőtt kísérő költségeit is. (Ez személyenként kb. 1800 euro)

A második díj kétnapos meghívás teljes ellátással az ESOC űrközpontba, Darmstadtba (Németország), ugyancsak a Rosetta indítására (kiskorú esetében további egy felnőtt kísérővel)! Ez utóbbi díj értéke személyenként kb. 800 euro. A díjazottak esetében a kapcsolattartás konkrét költségeit is megtérítik.

Útmutató a névválasztáshoz:

A javasolt név
- kapcsolódjon az európai kultúrához vagy történelemhez
- kapcsolódjon a Rosetta programhoz
- legyen minden európai számára könnyen érthető
- ne kapcsolódjon kereskedelmi termékhez vagy tevékenységhez
- ne kapcsolódjon élő személyhez
- ne legyen vallási vagy politikai vonatkozása

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024