Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Régi-új indítóállás
(Rovat: A Titan hordozórakéták, Űrturisták és magánűrhajók , SpaceX - 2010.03.31 08:30.)

Az első Falcon-9 rakéta felszállásával új életre fog kelni egy korábban sokat használt, ám a közelmúltban mellőzött indítópad.

A floridai űrrepülőtér 40-es számú indítóállása nemsokára újra a figyelem középpontjába kerülhet. A derék indítókomplexum a Légierő bázisának felségterületén található. Az 1965 és 2005 közötti négy évtizedben Titan-III és Titan-IV típusú hordozórakéták startjaihoz vették igénybe a szolgálatait. A 40-es számú indítóállás nevezetes startjai: a Mars Observer űrszonda 1992-ben innen indult el a Vörös Bolygó felé vezető útra, 1997 októberében pedig a Cassini–Huygens-szondapáros kelt útra a Szaturnusz felé.


A Cassini–Huygens-duó és az indításukra hivatott Titan-IV hordozórakéta a floridai éjszakában. (Kép: NASA)

Miután a XXI. század beköszöntével a Titan rakétacsalád elavulttá vált, kivonták a tagjait a használatból. Az utolsó Titan-IV rakéta 2005 áprilisában emelkedett fel a 40-es komplexumról. Ezt követően az egykoron híres rakétacsalád a történelemkönyvekbe, a 40-es pad pedig a „használaton kívül” kategóriába került át. Az indítóállás kiszolgálótornyát és mozgatható szervizállványát 2007 és 2008 folyamán bontották el.

Azonban a kiváló indítóhely nem sokáig marad kihasználatlanul a továbbiakban. A feltörekvő SpaceX űrkutatási magánvállalat által fejlesztés alatt álló Falcon-9 rakéta számára ugyanis ezt a komplexumot szemelték ki starthely gyanánt. Az indítóállás komoly felfejlesztésen és átépítésen ment keresztül a közelmúltban, hogy képes legyen betölteni új feladatkörét. Az első Falcon-9 sikeres hajtóműtesztje révén újra az aktív használat szele csapta meg a Cassinit is útjára bocsátó starthelyet. Amennyiben a Falcon-9 által szállított Dragon teherűrhajó személyszállító változata is elkészül majd a jövőben, akkor a 40-es indítóállás csatlakozhat az „emberes starthelyek Floridában” igen elit klubjához.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024