Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Challenger darabja az óceán fenekén
(Rovat: A Space Shuttle program - 2022.11.11 12:15.)

A History Channel forgatócsoportja második világháborús repülőgéproncsokat keresett, a szerencsétlenül járt űrrepülőgép darabját találta.

Az ismeretterjesztő televíziós csatorna búvárai és forgatócsoportja Florida partjai közelében, az Atlanti-óceán fenekén végezte kutatásait idén tavasszal a Bermuda-háromszögről szóló készülő új sorozatukhoz.


Mike Barnette tengerbiológus és kutató, valamint Jimmy Gadomski búvár a NASA 1986 januárjában indítás közben felrobbant Challenger űrrepülőgépének roncsdarabját vizsgálja. Azonosítását egyértelművé tették a hőszigetelő borítás 20 cm-es négyzet alakú csempéi. (Kép: The History Channel)

A csapat a 2. világháború idején, 1945 decemberében szerencsétlenül járt repülőgép (PBM Martin Mariner) feltételezett roncsait kereste. Ekkor bukkantak rá a Challenger meglehetősen nagy darabjára. Ez most még ugyanazon a helyen pihen a tengerfenéken, ahol rátaláltak, a Floridai partok közelében, a Bermuda-háromszögtől jócskán északnyugatra (a pontos helyszínt természetesen nem hozták nyilvánosságra).

Bill Nelson, a NASA vezetője szerint a felfedezés alkalmat ad arra, hogy ismét emlékezzünk a balesetben elhunyt hét űrhajósra. A Challenger tragédiája örökre beírta magát az amerikaiak kollektív emlékezetébe. A Challenger űrrepülőgépet bő 37 éve, 1986. január 28-án, 25. indításának 73. másodpercében vetette szét a robbanás, amely a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéték egyikének végzetes hibájából következett be. Az STS-51L jelzésű küldetés parancsnoka Francis Scobee, pilótája Mike Smith volt, társaik Ron McNair, Ellison Onizuka, Judy Resnik, Greg Jarvis és Christa McAuliffe. Nem volt esélyük a baleset túlélésére.

Akkoriban jelentős erőket mozgattak meg a keresésre, az Egyesült Államok haditengerészete és parti őrsége bevonásával. Több ezer ember, 16 hajó, egy atom-tengeralattjáró, valamint számos emberes és automata merülő eszköz közel 1,7 ezer négyzetkilométeres területet fésült át a tengerfenéken, 365 m-es mélységig. Hét hónapnyi kutatómunka eredménye 167 fellelt roncsdarab volt. Magának az űrrepülőgépnek 47%-a, a külső üzemanyagtartály 33%-a, a szilárd hajtóanyagú segédrakéták 50%-a és a hasznos terhek 45–95%-a került elő. A darabokat a megvizsgálásukat követően a Légierő (ma Űrhaderő) Cape Canaveral-i bázisának két (31-es és 32-es számú) csarnokában raktározták el. Az azóta eltelt időben előkerült, partra vetett néhány további kisebb darab is oda került.


Először és eddig utoljára 2015-ben mutatták be nyilvánosan a Challenger törzsének egyik nagy méretű darabját a Kennedy Űrközpont látogatóközpontjának emlékkiállításán. (Kép: collectSPACE.com)

A History Channel stábjának mostani véletlen felfedezése több mint 25 év után az első jelentős méretű roncsdarabot szolgáltatta, amely a Challengerből megmaradt. Mérete nagyjából 4,5 × 4,5 méteres, vagyis az egyik legnagyobb, amely eddig egyben előkerült. Minden hasonló roncs amerikai kormányzati tulajdon. A NASA egyelőre vizsgálja, mit tegyenek az újonnan előkerült darabbal.

A History Channel hatrészes sorozatának első epizódját, amelyben a Challenger űrrepülőgép darabjának megtalálásáról lesz szó, november 22-én vetítik először.

Videó a roncsdarab megtalálásáról. (Forrás: History Channel / collectSPACE / YouTube)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024